Verslag nostalgische filmavond 2013

Woensdag 20 februari had ‘Carel de Roy’ een filmavond in het restaurantgedeelte van ‘Den Brouwer’. De filmavond werd bezocht door 55 personen waarvan een aantal niet-leden en leden van de familie Baeten.  

film2013Na de opening door onze voorzitter werd er een powerpoint presentatie getoond door Dries Baeten, zoon van een van de oud-eigenaren van Baeten’s schoenfabriek die gesloopt is in 1982.  Hierna startte Rinus de film met als inhoud de sloop van de schoenfabriek, het grondwerk voor de nieuwbouw en de bouw van het gemeentehuis die was aangenomen door bouwbedrijf Van Bergen. De toelichting deed Jan van Hoek, destijds de uitvoerder van dit project; hier en daar aangevuld door Rinus die opzichter bij de gemeente Alphen en Riel was. 

Omdat de film nog al wat tijd in beslag nam werd er even een pauze ingelast waarin op het grote scherm de namen van de 156 watersnoodevacués uit 1953 (met plaats, adres van afkomst, geboortedatum) verschenen en het adres waar ze waren ondergebracht in Alphen. 

Na een kwartier ging de film verder tot en met de opening van het gemeentehuis in 1983. Het personeel van de gemeente ging van 500 naar 2115 m2 bruikbare oppervlakte.

Hierna kwam de film over het vroegere leerlooien die in 1983 is opgenomen in Riel bij Johan en Sjef van Gorp. Men kon zien hoe een zwaar en vies werk dit moet zijn geweest. Een jaar later is de looierij gesloopt met de bedoeling deze in het Openluchtmuseum van Arnhem op te bouwen. Maar dit is nooit gebeurd.   

Tot slot een filmpje over het moderne leerlooien. Wat een verschil met vroeger: minder personeel en moderne machines.

Het opgezette infostandje van de heemkundekring/museum, samen met de ‘spulletjes’ die Dries Baeten van het schoenfabriek had meegebracht, zoals diverse schoenen gemaakt in Alphen, had nog veel belangstelling.  

Om 22.00 uur bedankte Rinus de mensen die aan de filmavond hadden meegewerkt en kon iedereen na 2 ½ uur film kijken naar huis. Behalve de familie Baeten want voor hen, neven en nichten, was het eigenlijk een reünie; nog even bijpraten!

Rinus.          

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.