Verslag lezing Dokter Govaerts

Maandag 22 april 2013: Lezing Dokter Govaerts was geweldig.

Dr. Govaerts1Wat hebben we weer genoten van de lezing van Jan van Eijck. Jan vertelde dit keer over Dokter Adrien Govaerts. Een zeer gerespecteerde en hardwerkende dokter, die 60 jaar huisarts is geweest in Baarle-Nassau en omstreken, van 1889 tot 1949. Deze goede man heeft in zijn leven enorm veel ontwikkelingen op medisch gebied meegemaakt. Jan vertelde over de medische geschiedenis en ontwikkelingen van die tijd. Zo was er aan het einde van de negentiende eeuw een zeer hoge kindersterfte in deze omgeving, veelal veroorzaakt door de pokken. Jan haalde een voorbeeld aan van een gezin uit Goirle, waar in 1871 binnen een week tijd maarliefst 4 kinderen zijn overleden aan de pokken! En wist u dat het woord “vaccin” afkomstig is van de koe, “la vache” in het Frans? De boerenmeid en boerenknecht overleefden vaak een pokkenepidemie, omdat zij door het werken met de koeien al in aanraking waren geweest met het koepokvirus! Het vaccineren is genoemd naar de eerste koepokinentingen. Dr. Govaerts2
 Jan van Eijck wist zijn verhaal op zijn eigen humoristische wijze weer prachtig in te kleuren. “Ze dachten vruger, da as ge een tweeling kreegt, da ge dan door 2 mannen bevrucht waart, mar da hoeft nie persé, he?” aldus Jan van Eijck. Nog zo’n gevatte uitspraak van Jan: “De definitie van een tevreden patiënt, zeggen wij artsen altijd, is als ze niet meer terugkomen!”

Jan heeft in 1987 zelf gesproken met Germaine Govaerts, de oudste dochter van de dokter. Van haar heeft Jan een aantal mooie anekdotes uit de dokterspraktijk. Zo werd de dokter wel eens midden in de nacht uit zijn bed gehaald voor een spoedgeval. Zijn paard werd dan ingespannen en de dokter reed te paard achter de bode aan naar de patiënt. Straatverlichting was er nog niet, dus dan zei de dokter tegen de man voor hem: ”Ge moet oe hemd uit oe broek doen, anders weet ik nie waar ge rijdt!”. Ja, de lezing was zeer leerzaam en we hebben ook erg veel gelachen. Kom een volgende keer zelf maar eens luisteren, als je niet bent geweest……..
Nou, nog eentje, Jan zijn afsluiter:

Houdt hoofd en voeten warm
Vult matig uwen darm
Zet de poort op tijd goed open
En laat de dokter naar de ………….lopen!

Jan, namens Heemkundekring “Carel de Roy” Alphen en Riel hartelijk dank voor de bijzondere lezing!

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier