Studiedag Driekoningen hier en elders in Europa

 

Op 6 januari vieren we Driekoningen. Voor heel wat kinderen uit België en Nederland is dit feest de aanleiding om er samen op uit te trekken. Verkleed als de drie wijzen gaan ze van deur tot deur om bedelliedjes te zingen. De toehoorders stoppen de zangertjes daarna wat geld of snoepgoed toe. Maar was dat altijd zo en hoe is dat in andere streken van Europa?

De studiedag belicht dit bijzonder element uit ons immaterieel cultureel erfgoed. Het is een feest met een lange geschiedenis en is vaak afgebeeld op schilderijen van bekende zeventiende-en achttiende-eeuwse schilders. In de voormiddag wordt ingegaan op de geschiedenis en hoe de viering van Driekoningen zijn weg naar een groot publiek vindt. In het namiddaggedeelte staat de praktijk centraal en focussen we op enkele inspirerende voorbeelden op het vlak van borgen.

Datum: 24 oktober 2014

Locatie: Raadzaal gemeentehuis Tilburg, Stadhuisplein 130, Tilburg, Nederland

Inschrijvingdriekon

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan tot 14 oktober door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelnemen kost 15,– (in de prijs is een broodjesmaaltijd en een receptie inbegrepen). Je inschrijving is pas definitief nadat we het inschrijvingsgeld hebben ontvangen. Betalen doe je door het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer NL29INGB0000810806 / BIC code INGBNL2A, op naam van de Stichting Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed te Utrecht. Als vermelding geef je ‘studiedag en naam deelnemers(s)’ op.

Organisatie

De studiedag is een gezamenlijk initiatief van de Werkgroep Driekoningenzingen, LECA | Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, VIE | Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Erfgoedcel k.ERF in samenwerking met de Gemeente Tilburg.

Zie ook: Driekoningenzingen

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.