Regionaal Archief Tilburg kiest voor kleur

 

In oktober 2014 barst de strijd los voor de verkiezing van het Stuk van het Jaar. 49 archieven in Nederland gaan met elkaar wedijveren in de zoektocht naar het mooiste archiefstuk. Regionaal Archief Tilburg komt met een opmerkelijk stuk: een kleurrijke foto van een travestiet die op Roze Maandag de Tilburgs Kermis van 2011 bezocht. Zo recent en toch al een archiefstuk? Zeker weten!regtilburg

Regionaal Archief Tilburg is zich sterk bewust van de noodzaak om nu digitale foto’s in de collectie op te nemen. Zo worden ze duurzaam bewaard voor de toekomst. Mensen komen nu nog met schoenendozen vol oude foto’s naar het archief. Door die foto’s zorgvuldig te bewaren krijgen toekomstige generaties een beeld over een bepaalde periodes uit het verleden. De schoenendozen gaan verdwijnen, want fotograferen doet iedereen al weer enkele jaren uitsluitend digitaal. Het is onzeker of deze digitale foto’s over 50 jaar er nog zijn en leesbaar zijn.

Daarom probeert Regionaal Archief Tilburg dit hedendaagse beeldmateriaal nu al in de collectie op te nemen. Als de archieven deze digitale foto’s nu niet opslaan, zijn deze tijdsbeelden straks verdwenen.
Het thema van het Stuk van het Jaar sluit aan bij de Maand van de Geschiedenis: Vriend & Vijand. Deze bijzondere foto geeft inhoud aan dat thema. De uitbundigheid van deze dag staat in contrast met de innerlijke strijd die homo-, bi- en transseksuelen soms voeren en ook in schril contrast met de soms moeizame maatschappelijk acceptatie van het ‘anders’ zijn. Roze Maandag is als een vriend, het plezier straalt ervan af, en als een vijand, want homohaat is geen gepasseerd station.

Het archief in Tilburg verrast vriend en vijand met deze flamboyante keuze, waar de kleur vanaf spat. Vanaf 1 oktober kan op alle deelnemende archiefstukken gestemd worden. Regionaal Archief Tilburg hoopt uiteraard hoge ogen te gooien! Stemmen kan via www.stukvanhetjaar.nl/RATilburg

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier