Ze zijn er weer…, de rondtrekkende en zingende Drie Koningen

Op zondag 4 januari, een vrij zonnige, niet erg koude winterse dag, mochten de Alphense Drie Koningen zich tussen 2 en 5 uur laten zien en horen in het Oudheidkundig Streekmuseum.
Driekoningen zingen, een oude traditie, die op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland is geplaatst, mag niet verloren gaan.
De laatste jaren was het in Alphen pover gesteld met het Driekoningen zingen. Er is twee keer op de zaterdag voor Driekoningen een Lichtjestocht georganiseerd en mochten de Drie Koningen op zondag in het museum komen zingen. Gelukkig waren er enkelen!

3K 001Heemkundekring ‘Carel de Roy’ heeft in 2014 besloten om deelgenoot te worden van de regionale 3KZ-werkgroep met het doel de traditie van het Driekoningen zingen in Midden-Brabant levend te houden.

Jammer genoeg was de PR over het Driekoningen zingen niet super (voor 2016 beloven we ‘beterschap’).
Ondanks dat zijn er toch 18 Koningen bij ons op bezoek geweest.


Ik stel ze even voor zoals ze op bezoek kwamen:

  1. 3 kleine koningen Dorien, Luuk en Fleur met zelf gemaakte kroontjes; een lang goed gezongen lied en ze droegen een baby’tje mee……………..
  2.  7 koningen van Rabasta met een mooie aankleding en een eigen Driekoningen-lied. Een voorbeeld voor andere Alphense buurtschappen.
  3. 3 koningen Dré, Niels en Guusje: kleurrijk aangekleed met eigen gemaakte ster, kronen en een gitaar. Een nieuw Driekoningenlied dat de koningen na elke regel nazongen.
  4. Koningen Anne, Eline en engel Floortje: mooi aangekleed en goed gepresenteerd met een kort en aangepast lied.
  5. De koningen Fabienne en Daimy (de 3e was ……???): leuke presentatie met grote sterren en het bekende HOED-liedje.3K 003

Per groep kregen de koningen een kadootje aangeboden en eenieder kon genieten van een eierkoek waarin misschien wel een boon verstopt zat. En als je die boon had, mocht jij vandaag de Koning zijn en alles beslissen……….

De ‘mensen van het museum’ vonden dat de groep van Eefje Huijben (Dorien, Luuk en Fleur) a.s. woensdag 7 januari om 15.00 uur naar het Raadhuis in Tilburg mogen om daar gehuldigd te worden door de echte Drie Koningen.
Ook de koning, Eline die een boon had, uit het groepje van Ellen Vaarten is daarvoor uitgenodigd.
Hopelijk zijn ze daar nogmaals in kledij aanwezig.

3K 004Alle koningen en volgelingen heel hartelijk bedankt. Tot volgend jaar: zondag 3 januari 2016. Zijn er dan ook ‘grote Driekoningen’?

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.