Familiegeschiedenis en Internet

Nederland loopt wereldwijd gezien voorop in het indexeren, scannen en via Internet ter beschikking stellen van gegevens uit de burgerlijke stand en kerkregisters. De website WieWasWie.nl is daar een goed voorbeeld van. Door deze en andere ontwikkelingen zoals televisieprogramma’s is de interesse om te gaan speuren in de eigen familiegeschiedenis stijgende en gaan steeds meer mensen deze verslavende hobby beoefenen.
Omdat door de stijgende beschikbaarheid op Internet thuis achter de computer alvast oude akten zijn te bekijken hoeft iemand die geïnteresseerd is in familiegeschiedenis niet direct allerlei archieven te bezoeken om de akten in te zien en in kopie te verkrijgen. Veel websites van archieven bieden die scans al op hun websites aan. Los van deze beschikbaar van allerhande akten gaan ook steeds meer mensen over tot het op Internet publiceren van hun bevindingen. Door publicatie op Internet kunnen gegevens worden gevonden door familieleden, kennissen, naamgenoten en andere stamboomonderzoekers, wat vaak leidt tot reacties van hun kant in de vorm van aanvullende gegevens en afbeeldingen of correcties en zelfs contact met verre, onbekende of uit het oog verloren familieleden. De interessegroep Genealogie van de Hobby Computer Club (HCC) organiseert een aantal keren per jaar bijeenkomsten die ook voor niet-leden toegankelijk zijn. Op zaterdag 28 februari a.s. wordt er in Baarn weer zo’n bijeenkomst gehouden. Er komen twee onderwerpen aan de orde die alles met het publiceren van stamboomgegevens op Internet te maken hebben. Het gaat om Geneanet en Genealogie Online.

Gratis apparatuur laten testen
Daarnaast zijn op 28 februari leden van de HCC!Testbank (http://www.testbank.hcc.nl/) aanwezig. Zij ondersteunen HCC-leden met het oplossen van hardware-problemen met hun PC. Met behulp van professionele diagnosesoftware is de HCC!Testbank in staat om de meest uiteenlopende hardware problemen op te sporen en op te lossen. De volledige test duurt ongeveer 10 minuten en geeft inzicht in hoe het met de hardware van de computer is gesteld en of de belangrijkste zaken zoals de processor, geheugen, controllers en de harddisk(s) functioneren zoals zou moeten. Dus mensen die een probleem (denken te) hebben, kunnen hun computer meenemen.

Geneanet
Voor het publiceren van genealogische gegevens (stamboom, foto's, ingescande documenten) op internet, bestaan vele gespecialiseerde en gemeenschappelijke sites. Een vraag is van belang: wat doen deze internetdiensten met die gegevens?
Odette Franssen zal een presentatie geven over Geneanet (www.geneanet.org) inclusief de geschiedenis, organisatie en de cijfers. Daarnaast zal zij de voornaamste diensten zoals: zoeken, het maken van de online stamboom, familiefoto’s, documenten en akten, prentbriefkaarten, foto’s van graven en monumenten en indexen de revue laten passeren. Geneanet kent geen limiet inzake het aantal gegevens, is het publiceren gratis en blijven de gegevens eigendom van de gebruiker.
De presentatie/demonstratie is bedoeld zowel voor nieuwe als ervaren gebruikers. Aan bod komt verder de voor- en nadelen van publicatie op het internet, hoe Geneanet zo effectief mogelijk te gebruiken, verschil tussen gratis en betaald abonnement en de toekomstplannen.

Genealogie Online
Bob Coret van Coret Genealogie is de tweede spreker. Hij zal het gaan hebben over Genealogie Online, de naam zegt het al, stambomen op Internet. Genealogie Online (www.genealogieonline.nl/) maakt het mogelijk om heel eenvoudig genealogische gegevens en afbeeldingen op Internet te publiceren.
Binnen een publicatie wordt er voor elke persoon een pagina gemaakt met de persoonlijke gegevens, afbeeldingen, bronnen, voorouders en nakomelingen, een tijdbalk en aanvullende contextuele informatie over bijvoorbeeld de geboorte of huwelijksdatum. De gegevens kunnen zowel tekstueel als grafisch worden weergegeven. De kwaliteit van de genealogische gegevens worden gecontroleerd, een huwelijk vóór de geboorte of een kind ná overlijden levert een zichtbare waarschuwing voor zowel de auteur als bezoekers van de publicatie. Ook plaatsnamen worden gecontroleerd, zodat deze op kaarten als Google Maps kunnen worden geprojecteerd.
Genealogie Online bevat meer dan 30 miljoen personen in bijna 7 duizend publicaties. Al deze publicaties worden frequent ‘tegen elkaar aan gehouden’ zodat er mogelijke aanknopingspunten tussen publicaties gevonden worden. Hierdoor kan de gebruiker in contact treden met andere stamboomonderzoekers om gegevens uit te wisselen en/of samen te werken aan onderzoek.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite genealogie.hcc.nl en www.stamboom.nl

Locatie
De bijeenkomst wordt gehouden in zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn, aanvang 11 uur, de toegang is gratis.

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier