5 mei 2015 Bevrijdingsdag

Vanaf zaterdag 25 april a.s.
Tentoonstelling 70 jaar bevrijding
in woonzorgcentrum De Hoogt in Alphen

Mei 1945; overal waar de geallieerden binnen trokken, werd dat uitbundig gevierd. Hordes mensen langs de weg, juichend en zwaaiend. De jonge mensen klommen boven op de tanks en reden mee. En waar kwamen toch ineens al die radio's vandaan, die allang ingeleverd hadden moeten worden? Toen bleek dat bijna iedereen de toespraak van onze toenmalige Koningin Wilhelmina op de radio had gehoord!

17 05 45 Riel Druisdijk

Op 5 mei vieren we onze vrijheid; dit jaar al weer 70 jaar. Heemkundekring "Carel de Roy", Alphen en Riel, wil deze nationale feestdag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Normaal gesproken houdt de Heemkundekring haar tentoonstellingen altijd in het Oudheidkundig Streekmuseum van Alphen. Maar het museum is tijdelijk gesloten wegens herinrichting. Vandaar dat we zijn uitgeweken naar een andere locatie. En die hebben we gevonden in het grand café van woonzorgcentrum De Hoogt in Alphen. Een ideale locatie wat ons betreft. Enerzijds omdat het grand café elke dag geopend is van 9.00 uur tot 17.00 uur. Anderzijds omdat je juist hier de mensen kunt ontmoeten, die de oorlog nog echt hebben meegemaakt.

Grote delen van Brabant waren in het najaar van 1944 al bevrijd. Maar de grote bevrijdingsoptochten kwamen ook in Alphen en Riel in mei 1945. Alle buurtschappen deden mee. Op de karren werden taferelen uitgebeeld van de gebeurtenissen in de oorlogsjaren. Van die optochten zijn nog veel foto's, die op deze tentoonstelling zijn te bezichtigen. Maar ook een stukje herdenking komt aan bod. Zo werd een groot deel van de Alphense bevolking in oktober 1944 geëvacueerd, vanwege de hevige gevechten tussen de Polen en de Duitsers in onze dorpskern. Veel Alphenaren verbleven enkele weken in Turnhout of Tielen, België. Terug thuis troffen zij een ravage aan; vele gebouwen waren verwoest en veel van hun bezittingen waren weg. Maar ook de Duitsers waren weg; eindelijk vrij.

De bevrijdingstentoonstelling is te bezichtigen vanaf zaterdag 25 april tot en met vrijdag 15 mei. Op vrijdag 15 mei is ook de Dodenherdenking in Alphen. Het grand café van woonzorgcentrum De Hoogt aan de Willibrordstraat 1 in Alphen is elke dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

Heemkundekring "Carel de Roy", Alphen en Riel

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.