Verslag Vrijwilligersdag 2016

VERSLAG VRIJWILLIGERSDAG HEEMKUNDEKRING ‘CAREL DE ROY’ ALPHEN EN RIEL
Door: Monique Verheijen
 
Op 21 mei 2016 is het een zonnige dag. Om 12.30 uur verzamelen 18 vrijwilligers bij het heemkerkje voor de fietstocht naar het Regionaal Archief Tilburg. De fietstocht verloopt via het Bels Lijntje naar Tilburg. Bij de Oosterwijksestraat sluiten nog 2 vrijwilligers aan, Julia met haar zoontje.
Rond 13.30 uur arriveren we in Tilburg. Daar zijn de overige 29 vrijwilligers met de auto al gearriveerd. Buiten worden we al hartelijk ontvangen door een heel vriendelijke gastvrouw, die ons uitnodigt voor een heerlijk kopje koffie of thee binnen.
Na het genot van deze heerlijke koffie of thee met een lekker chocolaatje van bakkerij Vermeer worden we verzocht om op de klaargezette stoelen plaats te nemen. De eerste spreker heet ons van harte welkom en geeft een algemene presentatie over het archief. Dit is al interessant.
De tweede spreker legt uit hoe de nieuwe website Regionaal Archief Tilburg (www.regionaalarchieftilburg.nl) werkt. Zo kunnen we thuis het een  en ander opzoeken wat we willen weten. Er komt zelfs een foto van 1 van de aanwezige vrijwilligers voorbij. Dit is ook interessant en heel leerzaam.
Hierna is het weer pauze. We genieten van een kopje koffie of thee met een heerlijke koek wederom van bakkerij Vermeer. Na de pauze wordt de groep in 2 delen gesplitst.
De ene groep gaat naar het depot waar alle archiefstukken bewaard worden. Deze bevindt zich onder de parkeerruimte. Hierover mogen ook daarom geen zware vrachtwagens rijden. Ze hebben al een aantal stukken uitgestald: van bidprentjes tot zeer oude archiefstukken over Alphen en Riel. Het is een fascinerende uitleg hoe alle archiefstukken bewaard worden, wat voor de 80 vrijwilligers heel veel werk en tijd kost. Daarnaast werken er ook nog 20 vaste personeelsleden.
De andere groep blijft in de aula, de koffieruimte. Hier krijgen we oude teksten voor onze neus, die we mogen proberen hardop te lezen. Dit valt echter niet mee in het begin. We krijgen uitleg hoe we deze teksten beter kunnen lezen. Nu gaat het een stukje beter. In deze ruimte liggen ook boeken die we mogen inzien. Het is wel knap dat vele vrijwilliger deze boeken willen en kunnen ontcijferen. Dit is echt monnikenwerk. Ze geven hierin ook cursussen.
Nadat elke groep allebei de ruimtes bezocht heeft, gaan we voor vertrek buiten nog even op de foto. We worden bedankt voor ons bezoek aldaar en als aandenken krijgen we nog een stamboom cadeau om zelf aan de slag te gaan.
Rond 16.30 uur vertrekken we weer al fietsend en per auto huiswaarts naar Alphen. De zon nog steeds hoog aan de hemel is het fietsen zeker heel aangenaam. Rond 17.30 uur arriveren we bij café zaal Welkom. De vrijwilligers per auto zitten al op het terras, als we per fiets aankomen.
Onder het genot van drankje neemt Julia het woord. Ze vertelt over de mooie en leerzame dag en stelt nog enkele vrijwilligers voor, die sommige nog niet kennen. Zonder vrijwilligers kan de heemkunde niet bestaan.
Dan kunnen we eten. Een lopend buffet staat al klaar met 2 soorten soep (tomaten en asperge), als hoofdgerecht friet en nasi met diverse vleessoorten en salades en als nagerecht ijs met vruchtjes, slagroom en chocoladesaus. Iedereen geniet van al dat lekkere eten en praat gezellig na.
Rond een uur of 8 gaan de meeste vrijwilligers weer huiswaarts. Een enkeling blijft nog even zitten. Iedereen kan terugkijken op een geslaagde vrijwilligersdag. We bedanken de organisatie voor deze mooie dag, bakkerij Vermeer voor de lekkere chocolaatjes en koeken en de familie Kleiren van café zaal Welkom voor het lekkere eten en drankjes.
Het Regionaal Archief Tilburg heeft ook een verslag van ons bezoek op haar website staan. Kijk hier maar eens: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2016/05/27/heemkundekring-carel-de-roy-op-bezoek!/
Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier