Verslag Lezing Huis van Nassau

 

  

 

“Het Huis Nassau en Breda”

De gouden jaren van een hofstad

Lezing door Boudewijn van de Calseijde van de Stadsgidsen

Gilde De Baronie uit Breda

Aangeboden door de Heemkundevereniging “Carel de Roy” Alphen en Riel

                                                                                    

Op maandag 28 juni 2010 woerd er een lezing gehouden  door Boudewijn van de Calseijde van de Stadgidsen Gilde de Baronie  Breda over “Het huis Nassau & Breda”.

 

Tijdens deze lezing met “Power- point- presentatie” ging hij 600 jaar terug in de geschiedenis. Het moment van de “Blijde incomste in Breda” van de eerste Nassau. We volgen hun wegen tot de herovering van de Stad door Frederik Hendrik in 1637. 

     Breda

      

Breda” de gouden jaren van een Hofstad.

Voor hun derde zoon Engelbrecht zochten de ouders, graaf Johan I van Nassau en Margaretha van der Mark, een passende huwelijkskandidaat. Zij kwamen terecht in Breda.

Jan van Polanen, de heer van Breda was gefortuneerd. Zijn stad was ommuurd en bovendien bezat hij er een respectabel kasteel.

Engelbrecht komt naar Breda en huwt dochter Johanna: het begin van het Bredase sprookje van de Nassaus. Johanna is nog maar 10 jaar oud, een kind nog. In de overeenkomst die gesloten werd, stond dat ze nog 7 jaren met heer poppen mocht spelen.

 Breda1

Praalgraf van Engelbrecht en Johanna van Nassau-Polanen in de grote Kerk te Breda

De Nassaus zijn zeer geduldig en onderdanig aan hun meerdere die wel zorgvuldig worden uitgekozen. Met het doel om er beter van te worden en vooral om meer macht te krijgen.

Het huwelijk van Hendrik III, neef en opvolger van Engelbrecht II, heeft voor Breda grote gevolgen. Rene van Chalon, zoon van Hendrik III en Claudia van Chalon wordt door een erfenis langs moederszijde "Prins van Orange" de familienaam luidt voortaan "Oranje-Nassau". Helaas sterft Rene zonder opvolger. De eigendommen, titels en taken worden overgedragen aan het 11 jarig neefje Wilhelm van Nassau, die nog na enkele gelukkige jaren, de reformatie en Spaanse repressie over zich heen krijgt. Wij kennen hem als Wiilem van Oranje, die deels in Brede en in Brussel wordt opgevoed door de machtige keizer Karel de vijfde

Boudewijn van de Calseijde vertelde zijn verhaal met passie en de 20 toehoorders hingen aan zijn lippen.

Het was een zeer geslaagde avond met een goed verhaal over de historie van Het huis van Nassau en Breda,

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier