Tweede wereldoorlog a.d.h.v. poststukken

Op maandag 16 april 2012 in zaal “Den Brouwer” in Alphen. Aanvang: 20.00 uur. Toegang voor de leden is gratis

Dam (Adam) van der Linden heeft sinds vele jaren een fascinerende hobby. Hij vertelt over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van poststukken. De periode juist voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog is postaal zeer interessant. Naast regulier gelopen poststukken met de verschillende tarieven, diensten en frankeringen, kunnen we op poststukken bijzondere strookjes en stempels aantreffen die rechtstreeks betrekking hebben op een bijzonder aspect, regeling of voorziening uit één van deze periodes. Ook zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog specifieke ‘oorlogszegels’ uitgegeven, die tot na de oorlog werden opgebruikt.

In chronologische volgorde behandelt Dam:

1. De periode vóór de inval in Nederland (tot 10 mei 1940)
  2. De periode van de inval tot de capitulatie (tot 15 mei 1940)
  3. De periode tijdens de volledige bezetting van Nederland (tot 14 september 1944)
  4. De aanloop naar de bevrijding (vanaf 14 september 1944 tot 5 mei 1945)
  5. De periode na de bevrijding (vanaf 5 mei 1945)

briefkaart

Een briefkaart van Tilburg naar Wim Segers  op Alphen-Oisterwijk

Datum afstempeling is 3 november 1944 een week na de bevrijding van Tilburg.

De briefkaart is op 19 oktober 1944 geschreven. Hoewel het Zuiden bevrijd was, lag de postbezorging op haar achterste (tante Pos is de bijnaam van de PTT). Rond 20 oktober 1944 stond een berichtje in de krant dat post bezorging het meeste kans had bij inlevering bij het Rode Kruis. Deze bepaalde dan wat de beste postroute was: bezorging via het Rode kruis of de Posterijen. In dit geval is voor de Posterijen gekozen, zie het poststempel over het Rode kruis stempel.

Met name censuur, militaire post en het terugsturen van post wegens o.a. verbroken postverbindingen hebben vele sporen op de poststukken achtergelaten in de vorm van strookjes en stempels. Tevens wordt post van/naar politieke organisaties (NSB, NAD, NAF) en het Rode Kruis behandeld. Ook deze dragen vaak herkenbare aspecten op de poststukken (lees: brieven/briefkaarten en documenten). Een boeiende lezing van 2 x 45 minuten met vele verrassende elementen!

briefkaart2Dam van der Linden is geboren in Tilburg op 28 november 1944. Hij woonde eerder van 1974 tot 1987 in Hilvarenbeek en woont sinds juli 2003 weer in Hilvarenbeek. VUT/Gepensioneerd sinds 1 juli 2002, kwam hij uit een werkzaam leven bij Fortis Bank en van Lanschot Bankiers. Dam is tevens vrijwilliger bij het ’40-’45 museum de Bewogen Jaren in Hooge Mierde.

Voor meer inlichtingen over deze lezing kunt terecht bij : Wim Reijnders email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.