De Bin(c)ken 2

boschdalklIn september 1944 laat de gemeenschap Alphen zich van zijn beste zijde zien. Ze speelt een geweldige en unieke rol. In kasteel Boschdal op Beek worden Duitsers gevangen genomen en hun wapens afgenomen met het oogmerk overvallen op distributiekantoren en gemeentehuizen te realiseren.

Het aantal gevangenen groeit...het interneringskamp op bezet gebied onder ogen van de bezetter wordt een tikkende tijdbom.
Er wordt hulp ingeroepen van het verzet Alphen.
De gevangen genomen Duitsers, waaronder ook Vlaamse SS'ers, worden vanaf dan uitstekend bewaakt door 28 Alphense jongens onder leiding van Toon Marijnissen. Ze worden 'de Bincken' genoemd. Ze worden voor dit verzetswerk gestimuleerd door pastoor Binck.
In de context van het Nederlands verzet hebben zij een geweldige en unieke rol vervuld. Boschdal is ook wijkplaats voor Joodse mensen, onderduikers voor de arbeitseinsatz, leiders van de spoorwegstaking die op 1 september 1944, door Londen hiertoe opgeroepen, plaatsvindt.
Verzetsmensen vinden er een veilige plek.
Een van de Bincken verijdelt een ontsnapping.
Het bovenstaande is een greep wat er allemaal gebeurt op kasteel Boschdal op Beek. Een artikel van de heemkundekring Op de Beek staat vermeld op www.hk-opdebeek.nl  onder 'actueel'.
Voor meer inhoudelijke en feitelijke informatie verwijs ik naar de website die vanaf 28 september van de schrijver/uitgever in de lucht is www.vloeiweide.nl/boschdalbeek
 
Persbericht.
 

ONGELOFELIJK VERBORGEN BRABANTS OORLOGSFEIT BOVEN WATER:

KRIJGSGEVANGENKAMP MET DUITSE SOLDATEN OP BEEK IN BEZET GEBIED ONDER OGEN VAN DE BEZETTER

Een ongelofelijk en verborgen Brabants oorlogsfeit WO II, 70 jaar na dato, is boven water! Boschdal

Onder de Tweede Wereldoorlog '40-'45 worden niet alleen door de Duitsers Nederlanders gevangengenomen om onder andere uit hen te martelen wat ze weten van het verzet en hen naar de fusilladeplaats te geleiden met alle gruwelen als gevolg daarvan. De Beekse ondergrondse en Brabantse boeren en burgers draaien de rollen om. Ze nemen september 1944 Duitsers gevangen waardoor een krijgsgevangenkamp met Duitse soldaten, uiterst gedurfd maar geweldloos, tot stand komt in bezet gebied onder ogen van de bezetter.

Nadat zij zijn ontwapend worden zij gevangen gezet door structurele samenwerking tussen de Brabantse verzetsgroepen, de post op de Vloeiweide, waar het verhaal begint, de verzetsgroep PM op Boeimeer Breda, Albrecht, D’68 en 28 potige bewakers, boerenjongens uit Alphen. Uit Princenhage arriveert een ploeg van schoenmaker Heestermans. Sommige Duitsers vechten vanaf Frankrijk. Ze lopen door hun zolen heen. Hun schoenen worden opgelapt.

Ze worden ondergebracht in kasteel Boschdal op Beek, onder leiding van de Beekse ondergrondse. De gevangenen moeten worden gelucht, eten, slapen. Hoe groot is hun aantal? Is er een dagprogramma? Wordt er gehandeld volgens de Conventie van Genève? Hoe gaat dit in zijn werk? Nadat hun wapens zijn buitgemaakt worden met succes distributiekantoren en gemeentehuizen overvallen. Zo ontstaat op Boschdal een bolwerk van Brabants verzet.

Op dit verpletterende fenomeen stuitte de Bredase schrijver/chroniqueur Rinie Maas tijdens zijn wekelijkse kronieken voor de Bredase Bode en tijdens het schrijven van zijn boek ‘Het verbeten verzet op de Vloeiweide’. Maas dook er dieper in en hij registreerde de feiten die op het bovenstaande betrekking hebben. Eerst zeventig jaar na dato is aldus een belangrijk landelijk historisch nieuwsitem ontsloten dat als uitzonderlijke Nederlandse verzetsactiviteit in de standaardwerken van Loe de Jong ontbreekt.Het kamp wordt twee maanden voor de bevrijding door de 1e Poolse Pantserdivisie een onmetelijk geheim voor het dorp Beek.

Gebroeders Marijnissen 1944Gebroeders Marijnissen 1984
De gebroeders Marijnissen onder en na de oorlog.
Vanaf links: Gileon, Frans, Charles, Piet en Toon Marijnissen
(Klik op foto voor vergroting)

Rinie-MaasRinie Maas vond dat recht moest worden gedaan aan deze verzetsdaad van nationale allure waaraan heel het dorp zijn steentje bijdraagt, zodanig dat Boschdal gelijktijdig wijkplaats kan zijn voor vervolgden. Hij heeft tweeënhalf jaar onderzoek hiernaar verricht.

Op basis hiervan zal zijn nieuwste boek op donderdag 26 september a.s. het licht zien waarin het krijgsgevangenenkamp op Boschdal Beek zal worden beschreven en ook hoe het daarmee afloopt. Het boek wordt uitgegeven door de Koninklijke drukkerij en uitgeverij Vorsselmans en is tot stand gekomen i.s.m. de heemkundekring Op de Beek. Niet in de laatste plaats, dankzij de schrijver. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar ondergetekende.

Heemkundekring OpdeBeek www.hk-opdebeek.nl
Ad
van Melis, voorzitter
Adres: Rijtseweg 24, 4841 JK Prinsenbeek
Telefoon: 5416947 (076)
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nadere gegevens over Rinie Maas
nl.wikipedia.org/wiki/Rinie_maas
www.vloeiweide.nl

www.thuisinbrabant.nl

www.libralink.nl

                                           Verdere bijzonderheden over het boek

Titel boek: ‘Oorlogsgeheim van bezet dorp’.
Subitels: Kasteel Boschdal Bolwerk van Beeks verzet.
Vervolg Brabants Oorlogsdrama Vloeiweide.
Verkoop: Het boek is verkrijgbaar vanaf 28 september op www.vloeiweide.nl/boschdalbeek bij de boekhandels op Beek, in museum De Rijf, Vijverstraat 3, Prinsenbeek en op het hoofdkantoor van de Uitgeverij en drukkerij Vorsselmans, Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert.

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.