Jos Swanenberg

Prof. dr. Jos Swanenberg

Op maandag 22 oktober 2012 is prof. dr. Jos Swanenberg te gast bij heemkundekring ‘Carel de Roy’ uit Alphen/Riel in zaal ‘Den Brouwer’.jos-swanenberg
Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat dialecten op sterven na dood zijn. Al die tijd waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia.
Is ons Brabants werkelijk in gevaar?
Jos Swanenberg zal vanaf 20.00 uur een tipje van de ‘Dialectsluier’ oplichten.

 

Wie is Jos Swanenberg?

Adrianus Petrus Cornelis (Jos) Swanenberg (Gemert, 1968) groeide op in Middelrode. Hij ging naar de middelbare school in Heeswijk-Dinther en studeerde Nederlandse taal en letteren in Utrecht. In 1995 startte hij als wetenschappelijk medewerker aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2000 promoveerde hij daar op een proefschrift over vogelnamen in het dialect.
Sinds 1 juli 2004 is Swanenberg streektaalfunctionaris in Noord-Brabant - aangesteld bij Stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch.
Swanenberg publiceerde vele artikelen en boeken over Brabantse dialecten. Hij schrijft poëzie en vertaalde t.b.v. De Bietels op z'n Brabants samen met Noud Bongers Let it be in 't Komt wel goed.
Op 1 februari 2009 werd Swanenberg benoemd als buitengewoon hoogleraar 'Diversiteit in taal en cultuur' op de Universiteit van Tilburg. Het betreft een (parttime)leerstoel van de Toon Weijnen Stichting. Op 20 november 2009 hield hij zijn inaugurele oratie met de titel Van alterande sorte, Brabants tussen dialect en standaardtaal.
Jos Swanenberg is een zoon van Cor Swanenberg en Nelleke de Laat. In 2007 ontvingen vader èn zoon de Vergulde Klomp.

Meer informatie?
Toon Timmermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.