Driekoningenlichtjestocht

DRIEKONINGENLICHTJESTOCHT

Eén van onze doelstellingen is om jongere generaties kennis te laten maken met oude volksverhalen, vertellingen en gebruiken, zodat deze blijven ‘leven’. Nu de kerkelijke belangstelling binnen onze jeugd steeds minder wordt, willen we de prachtige verhalen uit de kerk laten herleven. Want of ze nou van een kerk of geloof komen of elke andere bron, de achterliggende gedachte is voor iedereen interessant om eens over na te denken
Tijdens deze lampionnentocht, welke start bij het Scoutinggebouw, zal ons Oudheidkundig Streekmuseum door de koningenstoet worden aangedaan alwaar buiten uit het Nieuwe Testament, Mattheus 2 uit de kinderbijbel het verhaal ‘De drie wijze mannen’ live verteld zal worden door de 3 wijzen.

Toen Jezus te Bethlehem geboren was heerste koning Herodus in Jeruzalem. Er kwamen wijze mannen uit het oosten die vroegen: "Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben zijn ster gezien en willen hem hulde brengen." Herodus betrouwde dit niet en liet zich door de schriftgeleerden uitleggen waar de Christus moest geboren worden. Zij vertelden hem: "Te Bethlehem, want er staat in de boeken geschreven dat daar een leidsman, een herder voor het volk Israël zal geboren worden." Herodus vroeg de wijze mannen om terug te komen als zij het kind gevonden hadden. De ster ging voorop en bleef staan boven het huis waar zij het kind vonden met zijn moeder Maria. Zij haalden koningsgeschenken boven: goud, wierook en mirre. Maar de wijzen gingen niet terug naar Herodus, want zij vetrouwden hem niet."

Herders en de Somsband gaan hand in hand en zullen het publiek begeleiden en vuurkorven zullen ons verwarmen. Na deze korte vertelling gaat de optocht weer verder door het dorp. Met de lampionnetjes op zoek naar het licht!

Als we de ster door de verlichte straten van Alphen gevonden hebben boven de kerststal voor de kerk op het Willibrordplein, gaan we daar met de 3 wijzen, de herders, de Somsband en het Alphens Fiorettikoor meezingen. Gezelligheid, liederen, vuurkorven en een kleine (alcoholische) versnapering zullen ons met warmte vervullen.

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan onze

3 Koningenlichtjestocht samen met uw familie en vrienden, kinderen, kleinkinderen en misschien uw buurtgenoten. Iedereen is welkom! U kunt met de kinderen starten bij Scouting Alphen aan de Zandstraat. Brengt u vooral uw (zelfgemaakte) lampion mee of kom hem vantevoren maken bij Scouting Alphen (vanaf 18.00 uur)! Of u mag uiteraard onderweg aanhaken, bij het Oudheidkundig Streekmuseum buiten komen luisteren en/of bij de kerststal aan het Willibrordplein meezingen. Alles is vrij toegankelijk en het zou zo fijn zijn als u en de uwen er ook bij zijn.
Voor de omwonenden langs de route hebben wij een speciaal verzoek: VERLICHT U ONZE WEG?! Zou u in uw vensterbank of buiten extra lichtjes of kaarsjes willen aansteken? Of bijvoorbeeld een klein vuurkorfje aan willen steken! Of heeft u een beter idee om ons de weg in het licht te wijzen?

Programma 5 januari 2013:

19.00 uur: aanvang 3 Koningenlichtjestocht bij gebouw Scouting Alphen aan de Zandstraat;

- vervolg tocht -

19.10 uur: aanvang vertelling ‘De drie wijze mannen’ bij Oudheidkundig Streekmuseum Alphen aan de Baarleseweg;

- vervolg tocht –

20.00 uur: aanvang meezingen met Fiorettikoor bij de kerststal aan Willibrordplein.

De route loopt als volgt: Zandstraat - Molenstraat – Willibrordusstraat – Oudheidkundig Streekmuseum Alphen – Baarleseweg – Remijssenhof – Stationstraat – Baronielaan – Commanderiestraat – Van Leuvenlaan – Raadhuisstraat – Willibrordplein.