Opening kerststallententoonstelling 2012

Oost Europa dichterbij door bijzondere kerststallententoonstelling.

stallen0001Zondag 9 december werd voor de derde keer een tentoonstelling van een bijzondere
kerststallenverzameling geopend in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen. Toon Timmermans had contact gelegd met mevrouw Bottema van den Haak uit Bilthoven en de gevolgen daarvan zijn vanaf deze dag te bezichtigen.

stallen0002De vereniging “Vrienden van de Kerstgroep” Nederland  opgericht in 1994 heeft ten doel mensen bij elkaar te brengen die een voorliefde hebben voor kerstgroepen en uiteraard  het behoud ervan. Thimothy Bottema van den Haak is als voorzitster van deze vereniging een toonbeeld van enthousiasme als het om kerstgroepen gaat. Zij heeft een speciale verzameling van met name Oost Europese groepen. Een bijzonderheid, want dit deel van Europa wordt voor een deel beheerst door de orthodoxe kerken, waar alleen “platte”afbeeldingen gemaakt mogen worden. Vandaar dus de vele iconen, maar geen overvloed aan kerstgroepen.
stallen0003Nadat Toon Timmermans met een stichtelijk woord, waarin hij verwees naar landen waar het allemaal niet zo rooskleurig is als in ons land, alle aanwezigen welkom had geheten gaf hij het woord aan mevrouw Bottema.
stallen0004Zij vertelde zo uit de losse pols allerlei wetenswaardigheden van de kerstgroepen en op onderdelen ook wat achtergrondinformatie. Waarschijnlijk had ze nog uren kunnen vertellen, maar de tentoonstelling moest natuurlijk op tijd officieel geopend zijn. Van haar verhalen kan de bezoeker toch wel genieten aan de hand van de toelichtingen die her en der op papier weergegeven worden. Een bijzonder verhaal mag niet in dit stuk ontbreken. Er staat in de tentoonstelling een piepklein doosje met daarin een met de hand uit hout gesneden kerstgroepje. De broer van de maker van dit kleinood had het tijdens de oorlog bij zich,maar helaas heeft hij deze oorlog niet overleefd. Gelukkig zijn  broer wel en die heeft dat doosje opnieuw gemaakt, waarmee het tot een” Vredesdoosje “ is geworden. Prachtig houtsnijwerk waarvan er diverse voorbeelden in de tentoonstelling zijn opgenomen. Een echte Helwig zogezegd is pas echt als het kind Jezus op een kussen ligt waarop stippen zijn gemaakt. Dus het “keurmerk”voor echt handwerk. Het staat in ons mooie streekmuseum met een persoonlijke toelichting tentoongesteld. Naast al het andere moois dat mevrouw Bottema heeft meegesleept uit Bilthoven.
stallen0005Zij gaf in haar toespraak helder weer hoe  gastvrij zij in Alphen ontvangen werd binnen de groep van het Streekmuseum. De ontvangst en de spontane hulp bij het naar binnen brengen van alle spulletjes vond ze geweldig. “Het museum past om je heen zoals ook de mensen die daar actief zijn om je heen passen”: was de bijzondere omschrijving die zij gebruikte. Alphen en haar vrijwilligers dus even heel correct getypeerd toch. Ze voelde zich in ieder geval meteen thuis en dat is een goed teken. Na haar woorden had Toon als dank voor haar inzet en bijdrage een fraai cadeau in de vorm van een Maria en Joseph, hoe kan het anders, die zeker een aanvulling op haar collectie mag zijn. Hierna gingen de bezoekers samen met haar rond langs alle kerstgroepen die soms een beetje verdekt opgesteld stonden tussen al het moois dat het museum sowieso heeft. Leuk om naar toe te gaan ? Zeker en ook passend natuurlijk in deze tijd. De entree is zoals vanouds gratis dus daar hoeft niemand het voor te laten.stallen0007

Wanneer kunt u er binnen? Van 12.00 tot 16.30 uur op de volgende dagen zondag 16, 23 en 30 december; dinsdag 25 en woensdag 26 december en zondag 6 januari 2013. Daarnaast elke dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 en iedere donderdag van 13.30 tot 16.30 uur. Kansen genoeg om van al het moois te gaan genieten.

Wim Pijnacker

kerst 043