Limietinspectie uit 1773

De heemkundekringen uit Goirle en Alphen/Riel nodigen hun heemleden uit mee te lopen met een wandeling op zaterdag 9 maart langs de grenzen van Alphen met de Heerlijkheid Tilburg en Goirle, d.w.z. de Limietinspectie uit 1773 nalopen.
Er staan nog een tweetal stenen grenspalen uit die tijd. Heemkundelid Willem van der Kuijlen uit Goirle heeft een en ander grondig uitgezocht.
Op diens voorstel wordt deze wandeling dan ook gehouden. grenspaal1
Voor ‘Carel de Roy-leden’ valt een en ander na te lezen in ‘De Runstoof’, jrg. 34, nummer 3: “Steenen paalen & een reij boomen” en in ‘De Runstoof’, jrg. 35, nummer 1: “Over de grens van Goirle met Alphen 1768-1847”.
Het is een wandeling van ongeveer 10 km., waarbij weilanden, akkers en bospercelen niet worden geschuwd.
De wandelaars moeten dan ook redelijk goed getraind zijn, goede wandelschoenen aan hebben en niet bang zijn voor een beetje regen en evt. wat natte voeten.
De wandeling start om 10.30 uur op de kruising van de Gilzerbaan (tussen Riel en Gilze) en de Schootjesbaan.
Vanuit Riel ongeveer 1 km. voorbij de ‘Mariahoeve’.
De wandeling eindigt rond 14.30 uur in Aarle bij eetcafé ‘Barabas’ (voorheen ‘De Trog’).
Elke heemkundekring heeft een limiet van 15 deelnemers.
‘Carel de Roy-leden’ kunnen zich opgeven in ons Oudheidkundig Streekmuseum of telefonisch 013-5181365 vóór 1 maart. (“Wie het eerst komt, het eerst maalt / loopt”).
grenspaal2We doen een beroep op een aantal chauffeurs (een vijftal per heemkundekring) die de wandelaars wegbrengen naar de Gilzerbaan (vertrek 10.00 uur bij het Oudheidkundig Streekmuseum) en weer ophalen in Aarle bij eetcafé ‘Barabas’ rond 14.30 uur.
De chauffeurs krijgen voor elke rit € 2,00 per passagier, door de passagiers zelf te betalen.
De deelnemers worden verzocht hun naam, adres en telefoonnummer door te geven. Enkele dagen voor vertrek krijgen zij een routebeschrijving.
Wat te eten en te drinken en evt. extra kousen en schoenen meenemen is geen overdreven luxe!

Toon Timmermans, vz.