Opening tentoonstelling "Meske vermoord"

Raad een lied of niet was het zeker niet.

Zondagmiddag, 21 april 2013, een klein zonnetje, een klein gezelschap en twee muzikanten en één zanger en je hebt samen met Toon Timmermans een groep. DSC 0305
Wat was het geval.
In het Oudheidkundig Streekmuseum werd er een nieuwe tentoonstelling geopend. Dus Toon sprak met welluidende stem en bijpassende bel de aanwezige belangstellenden toe met het aankondigen van de opening van deze tentoonstelling en het daarbij passende lied dat Wim Segers graag ten gehore bracht. Heemkundevereniging Carel de Roy en het bestuur van het Streekmuseum hebben ingespeeld op de actualiteit in Alphen. Want het is niemand meer ontgaan maar er is een Meske vermoord. (Voor onze gasten op de campings Meske is Meisje.) Of moet het in tegenwoordige tijd, want het bijpassende spektakel is pas in het pinksterweekend in mei. Ach allebei is wellicht waar. In het museum zijn authentieke stukken te zien over de moord die Alphen jarengeleden in het nieuws bracht. Officiële papieren, aktes en nieuwsberichten. Maar ook het lied over het vermoorde Meske, dat dus de openingsact werd mede dankzij Wim Segers.
DSC 0295Het is wel geen plaats delict zo in het mooie kerkje ,maar je krijgt toch wat CSI of forensische gevoelens bij het aanschouwen van het kistje gereedschap dat destijds bij de lijkschouwing werd gebruikt door forensisch arts Jan van Eijck. Mooi dat dit ook bewaard is gebleven. Alles dus te zien in het Oudheidkundig streekmuseum op alle dinsdagen ’s morgens en donderdagen ’s middags. Zo’n 50 gasten hebben er zondag al van kunnen genieten. Naast de normale openingstijden zoals eerder genoemd kan iedereen zijn hart nog ophalen op zondag 12 en 19 mei, want dan is het museum ook geopend en natuurlijk op afspraak is er veel te regelen. Opnieuw dus een waardevol onderdeel van de collectie in Ons Streekmuseum te Alphen. Nog enkele weken en Meske Vermoord vindt haar première als spektakelstuk in en op ’t Zand te Alphen. De combinatie met het museum en de tentoonstelling toont maar weer eens aan dat samenwerken vrucht oplevert. DSC 0296
In een gesprekje met Toon afgelopen dinsdag werd duidelijk dat het al met al steeds weer een grote klus is om met de Heem en museum vrijwilligers alles te organiseren en te regelen. De gewone dingen van alle dag, maar ook deze extra’s. Straks de open monumentendag, 21 oktober Alfus diktee en dan de kerststallententoonstelling het vraagt allemaal om handjes en denkers en doeners. En die komen zij steeds meer te kort. Ook voor de toekomst is aanvulling heel hard nodig. Zo’n mooi streekmuseum kan en mag natuurlijk niet verloren gaan door gebrek aan vrijwilligers. Twee spreekwoordelijke schapen zijn al over de dam en er mogen er zeker nog meer volgen. Jonge mensen of jonggepensioneerden die interesse hebben in geschiedenis in het algemeen en die van Alphen in het bijzonder. Nu zijn er nog werkers van het eerste uur en mensen die van de hoed en de rand weten. Zij zouden het enorm fijn vinden als ze hun kennis over kunnen dragen en daarmee de toekomst van het Heem en het museum zeker kunnen stellen. Een dringende oproep dus voor iets echt Alphens en iets vreselijk moois in onze Cittaslow gemeente.

Wim Pijnacker