Vooraankondiging dag vd Brabantse Volkscultuur

Gewone mensen in de Grote Oorlog: het dagelijkse leven in de Eerste Wereldoorlog

9 november Dag van de Brabantse Volkscultuur 2013

Wat weten Vlamingen en Nederlanders over elkaars ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wat was het lot van gewone mensen aan beide zijden van de grens, gescheiden door de lugubere dodendraad? Wat maakten de miljoen vluchtelingen door die vanaf 1914 Noord-Brabant overspoelden? Hoe zat het met contacten over en weer, de voedselvoorziening en de gevolgen van militaire activiteiten en inkwartiering?

Studiedag en rondwandeling

Op de Dag van de Brabantse Volkscultuur 2013, aan de vooravond van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog in 2014, staan we stil bij de talloze persoonlijke verhalen en geschiedenissen van alledag die zijn opgeslagen in herinneringen, foto’s, films en geschriften. Heemkunde Gouw Antwerpen en Vlaams-Brabant en de Stichting Brabants Heem organiseren in samenwerking met Erfgoed Brabant, de Historische Vereniging Brabant en de Leerstoel Cultuur in Brabant een verrassende dag waarop we op zoek gaan naar gedeelde geschiedenissen en ervaringen. Dat dagelijks leven werd vooral bepaald door grensoverschrijdende zaken als 'vluchtelingen' en 'dodendraad.' Wat leren we uit al die anekdotes en verhalen?

Op zaterdag 9 november 2013 zijn we te gast in het fraaie stadje Hoogstraten. Daar zullen in korte en soms verbazingwekkende presentaties verhalen verteld worden die kunnen gelden als exemplarisch voor wat Brabanders aan twee kanten van de staatsgrens tussen 1914 en 1918 hebben meegemaakt: ervaringen die mensenlevens hebben getekend en ook volgende generaties niet onberoerd laten. Na de lunch maken de deelnemers een cultuurhistorische wandeling door Hoogstraten.

Boekpresentatie

’s Middags vindt de presentatie plaats van een bijzondere publicatie waarin heemkundekringen aan beide zijden van de grens de mooiste en boeiendste lokale verhalen hebben verzameld. Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen heemkundigen in de drie Brabantse provincies Antwerpen, Vlaams- en Noord-Brabant over het dagelijks leven tijdens de eerste wereldoorlog.

Reserveer dus vast 9 november in uw agenda en let op de komende aankondiging van het programma.

Voor meer informatie:
Erfgoed Brabant, Anne-Wil Maris of Theo Cuijpers, 073 – 6156262

De Dag van de Brabantse Volkscultuur wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband Volkscultuur: Brabants Heem, Historische Vereniging Brabant, Leerstoel Cultuur in Brabant Tilburg University en Erfgoed Brabant.

brabant