´╗┐

Foto-expositie het "Bels Lijntje"

"Bels lijntje - trein" tot "Bels lijntje - fietsroute"
1865 - 2011
Foto-expositie het "Bels Lijntje" groot succes.

De afgelopen 2 maanden heeft er in het Oudheidkundig Streekmuseum, Baarleseweg 1 te Alphen een foto-expositie gestaan over het "Bels Lijntje" een traject van Tilburg tot Turnhout.

Bels lijntje 2

Vanaf de opening op zondag 10 juli tot en met de verlenging op zondag 11 september hebben wij  bijna 1100 bezoekers gehad.

We hadden wel verwacht dat er belangstelling zou zijn voor de expositie, maar dat er zoveel bezoekers zouden komen hadden we niet verwacht.

1000ste bezoeker

Op zondag 11 september de sluitingsdag van de foto-expositie kwamen om 11.45 uur 2 dames gelijktijdig binnen en 1 van de 2 was de 1000ste bezoeker aan de  fototentoonstelling. Het waren Han Wouters-Manders en Bep de Jong-Kuijsten beiden uit Riel beide dames ontvingen uit handen van de conservator Rinus Timmermans een bloemetje en een flesje wijn.

belslijntje5

Han Wouters en Beb de Jong

Daarna werd het echt pas druk en hebben nog bijna 100 personen de expositie bezocht.

Waardering

De bezoekers waren over de foto-expositie erg te spreken. Menigeen vond het: prachtig opgezet, herkenbaar, historisch en bewaarbaar voor later.
Ook in het gastenboek hebben de bezoekers alleen maar lovende woorden geschreven. Waarvan er vooral opmerkingen waren:  Mooi dat de geschiedenis van het "Bels Lijntje" niet verloren is gegaan en  het spreekt me nu nog meer aan als ik de route van het "Bels Lijntje" ga fietsen.
Ook werd de menselijke kant die de "foto-expositie" liet zien erg gewaardeerd, omdat het spoorvolk vaak onder zware omstandigheden het werk moest verrichten in die tijd.

Bezoekers

De bezoekers aan de foto-expositie kwamen overal vandaan:  Uit Tilburg, Riel, Alphen, Baarle Nassau, Turnhout, Goirle, Boxtel, Breda en uit  alle delen van Nederland, ook vakantiegangers en buitenlanders uit Australi├ź en Canada. Er waren bezoekers die meerdere keren terugkwamen.
Ook is er belangstelling gekomen vanuit het spoorwegmuseum  in Utrecht, die de foto-expositie het "Bels Lijntje"ook daar willen plaatsen.

Bels lijntje 9belslijntje7

Vrijwilligers

Zo'n foto-expositie in de zomerperiode neerzetten in het museum is natuurlijk wel mooi, maar ook best ingrijpend voor het bestuur van de Heemkundekring. Maar met hulp van vele vrijwilligers hebben we de openingsdagen kunnen bemensen. Daarvoor dank aan al deze mannen en vrouwen die zich hebben ingezet om de foto-expositie te laten slagen. Zonder hulp van  deze vrijwilligers was het niet gelukt. Chapeau.

Namens het bestuur Heemkundekring,

"Carel de Roy", Alphen en Riel,

Samensteller Foto-expositie het "Bels Lijntje"

Wim Reijnders.