Vrijwilligers dag 2013

Op 1 juni 2013 ‘s-middags om 13.00 uur verzamelen 18 personen zich met de fiets bij het museum voor de vrijwilligersdag. Rinus komt ook even kijken en controleren of iedereen er is.

Dan vertrekt de groep richting Hilvarenbeek. Rinus zwaait ons uit en wenst een leuke fietstocht. Hij gaat met de auto naar Hilvarenbeek.

Om 14.00 uur komen we in Hilvarenbeek bij de molen De Doornboom. Aan de voet van deze molen zit het museum De Dorpsdokter,www.museumdedorpsdokter.nl.

vrij-dag

We worden verwelkomd door ‘onze’ Jan van Eijck. We moeten een paar trappen op voor de koffie of thee met een heerlijke appelflap. Hij heet ons welkom en begint eerst te vertellen over zichzelf. Hij heeft in 1979 zijn artsenopleiding afgerond in Nijmegen en komt terug in Brabant, Alphen dus. Hij komt hier werken en krijgt van dokter Ruhe zijn gebruikte en opgespaarde doktersvoorwerpen. Hij was dokter van 1934 tot 1975. In 1986 gaat Jan alle voorwerpen, waarvan hij de afkomst weet, onderbrengen in dit museum. Dit museum staat dus bij de molen en heeft een kruidentuin erbij. Kruiden helen de zieken immers. Ze hebben 13 vrijwilligers, waarvan 1 dokter, 2 mensen in het onderwijs, klusjesmannen etc.

Op zolder waar we dus nu koffie of thee drinken, staan alle voorwerpen van de gemeente Hilvarenbeek. Hier zijn urnen, gebruikte aardewerk, mutsen, maten en gewichten, gildespullen en de oorlogsgeschiedenis. Bovendien hebben ze hierboven ook een depot. Hier staan alle gekregen voorwerpen.

Dan gaan we weer naar beneden. We nemen plaats op de stoelen, die daar al klaar staan. Jan begint te vertellen over de dokter van vroeger en het is heel interessant en er wordt veel gelachen. Jan kan het immers goed brengen.

Om 15.30 uur gaan we de gemaakte hoeken van de dokter, de apotheker, de tandarts, de fysiotherapeut en de verloskamer bekijken. Hierover krijgen we van Jan weer goede en lachwekkende verhalen.

Toon heeft dit alles helaas moeten missen, doordat hij autopech heeft. Hij heeft echt veel gemist!!!

Jan wordt door iedereen bedankt voor zijn verhalen en zijn gastvrijheid.

We fietsen of gaan met de auto weer richting Riel bij de familie Mols aan de Zandeind 37.

Om 16.45 uur komen we per fiets bij de familie Mols aan. Degene, die met de auto gaan, zijn er dan al. Jan van Eijck is inmiddels ook gearriveerd. We komen in een gezellig ingerichte schuur vol oude voorwerpen en zelfs een rijtuig. In deze schuur staan kleine ronde tafeltjes met stoelen erom. We mogen zelf koffie of thee pakken en dan neemt Toon het woord. Hij vindt het ook jammer dat hij niet bij het museum is geweest en bedankt iedereen voor hun vrijwilligerswerk in het museum het afgelopen jaar en in het bijzonder de heer Frans Wilmsen, die ons sponsort. Carolien wordt bedankt voor het verzorgen van deze mooie vrijwilligersdag en Joost en Ineke Mols voor hun gastvrijheid hier. Ze worden beloond met bloemen en wijn. Dan neemt Joost het woord. Hij vertelt over zijn huis en iedereen is vrij om te kijken en vast te pakken.

Dan wordt het buffet geopend. Dat gaat er wel in bij iedereen, die lekkere groentesoep, die broodjes met diverse beleg, haring, zult, lekkere koeken en het warm buffet.

Iedereen heeft het echt naar hun zin. We praten veel met elkaar, terwijl we genieten van al dat lekkers en de drank.

Dan gaan de meeste huiswaarts en we helpen Joost en Ineke met opruimen.

Rond 21.30 uur fietsen we weer huiswaarts en kunnen terug kijken op een gezellige vrijwilligersdag.

Namens mij, en ik denk alle andere vrijwilligers, dank ik de volgende personen:

• Carolien voor het organiseren van deze geslaagde vrijwilligersdag
  • Jan van Eijck voor het vertellen van jouw mooie verhalen en jouw gastvrijheid
  • Joost en Ineke Mols voor jullie goede zorgen en gastvrijheid
  • De familie van Roessel voor het lekkere eten
  • Het bestuur van heemkundekring ‘Carel de Roy’ en Oudheidkundig Streekmuseum voor jullie vertrouwen in alle vrijwilligers

Monique Verheijen