Verslag lezing "Zichtbare voorouders.

Begravingen onder heuvels vanaf de Neanderthalers tot in de vroege Middeleeuwen".
Maandag 24 november jl. gaf Johan Hendriks, conservator van het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen, een prachtige lezing over bovenstaand onderwerp. Het is onmogelijk om zijn uitgebreide uiteenzetting samen te vatten. Hieronder volgt een kleine impressie van een fascinerende avond.begraven0012
Het begraven van onze dierbare overledenen is eeuwenoud. Het oudste graf dat is terug gevonden, is maarliefst 60.000 jaar oud. Toen al hadden mensen een behoefte om hun doden een laatste eer te bewijzen. In de eeuwen die volgden werd de laatste rustplaats vaak gesitueerd op een optisch hooggelegen punt in het landschap. En op dat hooggelegen punt werd een grafheuvel gebouwd, zodat de overledenen vanaf zeer grote afstand zichtbaar aanwezig bleven. Johan illustreerde dit alles aan de hand van vele prachtige foto's . Met zijn deskundige uitleg wist hij het publiek te boeien. Wist u bijvoorbeeld dat de enorme zwerfkeien in Drenthe, die wij kennen als de hunebedden, slechts een ruïne zijn van wat het ooit is geweest? Oorspronkelijk lag over deze gigantische stenen nog een reusachtige heuvel.
begraven0013De grafheuvels in de directe omgeving van Alphen passeerden natuurlijk ook de revue. Het Oudheidkundig Streekmuseum herbergt vele bijzondere voorwerpen uit opgravingen rond Alphen, zoals prehistorische urnen en voorwerpen uit een vroeg Merovingisch grafveld in het centrum van Alphen. En de archeologische onderzoeken gaan door; zeer recent is er een urnenveld ontdekt in de buurt van de Houtberg. Wie weet wat voor schatten er nog meer onder de Alphense bodem verscholen liggen...... Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan is een bezoek aan het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen beslist de moeite waard. U bent van harte welkom.