Lezing Natuurbegraafplaats De Hoevens

Onderwerp: uitnodiging lezinghoevens

Geachte heer, mevrouw,

Verscholen in het groen, tussen Alphen en Goirle, ligt Landgoed de Hoevens. Dit eeuwenoude particuliere landgoed kent een rijke geschiedenis en een oude grafcultuur. Zo zijn er in de directe omgeving van het landgoed verschillende grafheuvels gevonden die getuigen van bewoners in de Vroege Bronstijd.

Natuurbegraafplaats

In september 2014 is op het landgoed een natuurbegraafplaats geopend, waarmee deze oude grafcultuur weer in ere is hersteld. Hier wordt de mogelijkheid geboden tot het begraven van een lichaam of urn, midden in de natuur, op een zelf uitgekozen plek. Meer informatie leest u terug op www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl

Lezing ‘Zichtbare voorouders’ - Drs. Johan Hendriks

Op zondag 8 maart 2015 organiseert Natuurbegraafplaats de Hoevens de lezing ‘Zichtbare voorouders’ in ontvangstgebouw ‘De Eik. Op boeiende wijze zal Drs. Johan Hendriks een uiteenzetting geven over de eeuwenoude begraafcultuur in onze regio en de tastbare relicten die hier vandaag de dag nog van aanwezig zijn. In de bijlage leest u meer over deze lezing en spreker.

10.45 uur Ontvangst met koffie/thee en landgoedlekkernij in ‘De Eik’
11.15 uur Lezing Drs. Johan Hendriks
12.00 uur Rondleiding over de natuurbegraafplaats
13.00 uur Einde programma

De kosten voor deze lezing bedragen € 5,- p.p.
Aanmelden kan tot 1 maart 2015 via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">

Excursiemogelijkheden

Naast de lezing biedt Natuurbegraafplaats de Hoevens speciaal voor heemkundekringen een excursieprogramma aan, op een nader door u te bepalen datum en tijd:

- Ontvangst met koffie/thee en landgoedlekkernij in ontvangstgebouw ‘De Eik’
- Presentatie van 30 minuten over natuurbegraven
- Rondleiding over de natuurbegraafplaats met ruimte voor stilte en bezinning

Voor bovenstaande excursie vragen wij een vergoeding van € 5,- p.p.

Indien u interesse heeft om met uw leden dit excursieprogramma te volgen, dan kunt u contact opnemen met ondergetekende. Samen bespreken we dan de mogelijkheden voor datum, tijd en specifieke wensen ten aanzien van de invulling van het programma.

Met vriendelijke groet,

Charlotte Michielsen
Natuurbegraafplaats de Hoevens
Goorstraat 5A
5131 RG Alphen

T: 013-8200383
I: www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl
www.dehoevens.nl

Lezing ‘Zichtbare voorouders’
Zondag 8 maart - 11.45-13.00 uur - Entree € 5,- p.p.
Natuurbegraafplaats de Hoevens,
Goorstraat 5A,
Alphen
www.natuurbegraafplaatsdehoevens.nl

Over de lezing Neanderthalers zijn de eerste mensen waarvan we weten dat ze hun overledenen begroeven. Ca. 60.000 jaar geleden gaven ze zelfs bloemen mee in het graf. We weten meer over begrafenispraktijken vanaf het moment dat de jagers overgingen op landbouw en veeteelt. In West-Europa is dat ongeveer 7500 jaar geleden. Wat als eerste opvalt is dat men de overledenen niet “kwijt” wilde, maar dicht in de buurt wilde houden. En ten tweede dat de plek waar zij waren bijgezet echte markeringen in het landschap waren. Er werden heuvels op de begravingen opgeworpen, vaak op een heuvel. De constructie van het graf varieerde naar gelang tijd, regio en voorhanden materialen. In Noord-Nederland waren dat grote zwerfkeien, in Bretagne, Groot-Brittannië en Ierland door het opwerpen van tienduizenden stenen en elders door het opwerpen van zand- of kleilichamen. Soms ook langs prehistorische wegen. In de bronstijd werden de graven weer kleiner omdat crematies in zwang kwamen. Uit die tijd zijn ook graven bekend in de nabijheid van Natuurbegraafplaats de Hoevens en elders in Alphen. De Romeinen begroeven hun crematies vaak onder grafheuvels, maar zij kende ook andere vormen zoals grafpijlers en sarcofagen. In de vijfde eeuw kwamen hier de lijkbegravingen weer terug onder grafheuvels. Ook werden de dierbaren in uitgeholde boomstammen of getimmerde houten kisten begraven. Met het begraven in kerken en kerkhoven verdwenen niet alleen de grafgiften maar ook de grafheuvels. De nieuwe christelijke tijd was aangebroken.

Over de spreker Johan Hendriks (1954), studeerde MO-Geschiedenis (Tilburg) en Archeologie (Amsterdam), was werkzaam aan de lerarenopleiding in Tilburg, als gemeentelijk archeoloog van Dordrecht en als hoofd van het culturele erfgoed in de gemeente Breda. Publiceerden over archeologie en kastelen, was voorzitter van de Monumentenfederatie Noord-Brabant en de Monumentenprijs Noord-Brabant. Verzorgt tegenwoordig cursussen aan de Hovo’s te Tilburg en Nijmegen en is tevens conservator van de archeologische afdeling van het Archeologisch Streekmuseum in Alphen.

hoevens2