Het eerste vliegmachien in Alphen

vliegtuig4
Het relaas van een van de bezoekers:
Wat is dhr. Jan van Eijck toch een smakelijke verteller! Ik heb aan zijn lippen gehangen, gehongen (op zijn Alphens!)... zijn lezing bestond uit een goed opgebouwde en gedocumenteerde bloemlezing over de eerste vliegperikelen in ons luchtruim met prachtige bouwsels met van die fietswielen.

vliegtuig2

De beste fietsenmakers ontwikkelden zich tot vliegtuigbouwers! Het was een enorme uitdaging om enkele meters in de lucht te vliegen. En vertelde Jan, wanneer voldeed je dan aan de term "vliegen met een vliegtuig"?
In Leur (Etten-Leur) op de grens met Rijsbergen was een rijke fabrikant die de eerste echte piloot naar zich toehaalde die het aan durfde. Uren moesten volgens Jan de toegestroomde toeschouwers wachten, want alle omstandigheden moesten goed zijn. Men kwam van heinde en ver. Er werden "volgens de affiches"  zelfs speciaal treinen ingezet om het evenement te komen aanschouwen. Maar hun wachten werd beloond! De wind stond goed en zo was de eerste vlucht een feit. De piloot werd rijkelijk beloond.

vliegtuig3

Enkele jaren later werd er weer een  vliegwedstrijd georganiseerd met wederom veel prijzengeld. Zeker voor die tijd. Deze wedstrijd voer over diverse Europese landen waaronder Nederland.
Vanuit Frankrijk vertrok men en de eerste dag kwamen er al 3 piloten om. Het werd een monsterrit. Want tja, GPS hadden de mensen toen nog niet en ook geen kaart. Hoe de route werd aangeduid voor de piloten was al een prachtig verhaal op zich! Ik probeerde me voor te stellen hoe het voor die piloten geweest moet zijn. In de koude en de wind, want nee, er was nog geen comfortabel cockpitje! aldus Jan. Met een enorm toestel met van die prachtige fietswielen. Lekker stabiel..... Misschien wel in de mist... Nou u raadt het al. Een van de piloten strandde in Alphen zo ongeveer bij de kinderen Horevoorts in de achtertuin!  Op de foto die Jan liet zien,  zie je  dan ook een heel batterij aan buurtbewoners en kinderen. De hele buurt was uitgerukt! Dat was een happening! Enkele mensen op de foto zijn bekend en ook de piloot is op de foto gevonden.

Conclusie:
Als u niet bij de lezing bent geweest, hebt u toch mooi gemist welke Alphenaar op de stoel van het vliegtuig heeft gezeten toen hij gestrand was daar aan de "Goedentijd".
Kortom een erg vermakelijke avond. Dhr. Jan van Eijck weet vele (voormalige) Alphenaren te benoemen welke erbij waren in Leur en wie er bij was daar aan de Goedentijd in 1911 in Alphen, 100 jaar gelee.
Na afloop van de lezing kreeg Jan een  daverend applaus.
De voorzitter Toon Timmermans bedankte Jan daarna dan ook zeer hartelijk voor zijn op humoristische wijze prachtige, zeer boeiende  lezing gegeven voor de Heemkundekring "Carel  de Roy" Alphen en Riel.

Namens het bestuur Heemkundekring,
"Carel de Roy", Alphen en Riel,