Driekoningen zingen 2016 in Alphen een daverend succes.

De kerstperiode ligt al weer even achter ons, en ook 6 januari lijkt al weer lang geleden. Toch willen wij u dit verslag van Driekoningen zingen in Alphen niet onthouden, want wat was het een geslaagd feest!
In het verleden werd het Driekoningen zingen altijd georganiseerd door Stichting Alphen Vooruit. In de laatste jaren dat zij dit organiseerde, merkten zij dat er minder animo was onder de kinderen en de opkomst liep flink terug. Daarna is even geprobeerd de traditie in Alphen voort te zetten in de vorm van een lampionnentocht door het dorp. Een heel goed initiatief van Stichting Alphen Vooruit in samenwerking met Scouting Alphen. Maar zoals met alle evenementen, moet je initiatiefnemers hebben die de kar trekken. Juist door gebrek aan deze kartrekkers was ook de lampionnentocht geen lang leven beschoren…..
De teloorgang van deze eeuwenoude traditie was niet alleen in Alphen merkbaar, maar ook in de omliggende dorpen en Tilburg-stad. Meerdere mensen - ik noem u Ineke Stroucken en Paul Spapens - hebben zich toen enorm ingezet om het Driekoningen zingen op de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed te krijgen, en tegelijkertijd een werkgroep Driekoningen Midden-Brabant op te richten. De doelstelling was helder; zorgen dat de traditie van het Driekoningen zingen niet verloren gaat! Heemkundekring ‘Carel de Roy’ Alphen en Riel is toen benaderd door de werkgroep Driekoningen Midden-Brabant om samen te werken. De eerste jaren heeft de Heemkundekring Driekoningen groepjes de mogelijkheid geboden om in het Alphens Streekmuseum hun lied te gehore te brengen. Dit jaar heeft de Heemkundekring voor het eerst voor een andere insteek gekozen; we organiseren een Driekoningen middag bij woonzorgcentrum De Hoogt in Alphen, en we nodigen de Driekoningen groepjes uit om hier te komen zingen………deze invulling bleek een gouden zet en overtrof al onze verwachtingen!
Even voor twee uur vulden het Grand-café zich met inwoners van De Hoogt en andere belangstellenden. Terwijl de verslaggever en fotograaf van het Brabants Dagblad zich installeerden, stonden de eerste koningen al te popelen om hun lied te laten horen. En dat bleef de hele middag zo! We hadden een programma voorbereid, waarmee we de middag konden invullen als er even geen koningen waren. Maar hier zijn we nauwelijks aan toegekomen. Anne en Nils hebben nog wel een Driekoningen verhaal voorgelezen, en ook de tombola is doorgegaan. Enkele prijsjes van deze tombola waren gesponsord door Bakkerij Hans Vermeer, waarvoor onze grote dank.
Maar aan koningen geen gebrek; we hebben in totaal 21 groepen mogen verwelkomen! We mogen gerust concluderen dat Driekoningen zingen in Alphen weer nieuw leven is ingeblazen. Dit is zeer zeker ook te danken aan de vele ouders die de moeite hebben genomen om hun kinderen als koningen te verkleden, een lied in te studeren en op pad te gaan. Tradities blijven alleen bewaard als de mensen dat ook willen. Dus ouders en kinderen, bedankt voor jullie optreden!
De kinderen kregen na hun optreden allemaal een klein cadeautje, glaasje drinken en een eierkoek. In enkele eierkoeken zat een boon verstopt. Dit gebruik kennen wij in Alphen eigenlijk niet, maar in veel plaatsen is het gebruikelijk dat het kind dat een boon in zijn of haar eierkoek vindt, wordt uitgeroepen tot koning of koningin. En ja, als koning(in) mag je natuurlijk zelf bepalen wat je eet en hoe laat je naar bed gaat…….we hebben dit gebruik in Alphen overgenomen uit de werkgroep Driekoningen Midden-Brabant. Lieke van Hal vond in Alphen als eerste een boon in haar eierkoek. En de drie koning(inn)en Nori en Yfke Paashuis en Daniëlla Schenk vonden wij het best verklede groepje. En daarom mochten Lieke, Siem en Rens van Hal en Nori, Yfke en Daniëlla afgelopen woensdag 13 januari naar het Paleis Raadhuis in Tilburg voor nog een extra huldiging.
Al met al een zeer geslaagde Driekoningen middag. De foto’s van deze dag zijn inmiddels te vinden op onze facebookpagina en op onze website. Daar kunt u nog even nagenieten of een mooie foto van uw zoon of dochter terugvinden.  Wat ons betreft is de Driekoningen middag voor herhaling vatbaar. Dus bij deze willen we jullie allen van harte uitnodigen om op vrijdag 6 januari 2017 weer te komen zingen en luisteren op het Driekoningenfeest. Tot dan!
Werkgroep Driekoningen zingen Heemkundekring ‘Carel de Roy’ Alphen en Riel.
koning0001
koning0002