Studiemiddag Historisch-geografisch informatiesysteem
*Gratis  voor leden van heemkundekringen*

Op 16 september organiseren Erfgoed Brabant,  Brabants Heem en deleerstoel regionale geschiedenis opnieuw de studiemiddag
/Historisch-geografisch informatiesysteem en wat kun je ermee? /
 
Wie greep wil krijgen op de cultuurgeschiedenis van een dorp, stad of regio kan niet meer zonder het opslaan van historisch-geografische informatie, zoals kadastrale gegevens. In het verleden hebben veel kringen gewerkt met Haza-Data. Veel kringen willen graag werken met een digitaal systeem voor het verwerken van ruimtelijke gegevens: kaarten op het scherm met daarachter informatie over wat erop te zien is. Tijdens deze middag willen we Brabantse heemkundigen laten kennismaken met verschillende projecten zoals HISGIS en Aezel en met de gebruiksmogelijkheden ervan. Hoe kun je meedoen en wat is ervoor nodig aan techniek en menskracht? Wat zijn de gebruiks- en toepassingsmogelijkheden? En wat kun je ermee? Kijk op www.erfgoedbrabant.nl/aanbod voor het programma.
 
 
*Datum:*16 september
*Tijdstip:* 14.00-17.00 uur
*Locatie:* Brabants Historischinformatie Centrum, Zuid-Willemsvaart 2, ‘s-Hertogenbosch
*Aanmelden*: Voor 11 september 2016 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ;o.v.v. studiemiddag Hisgis. Geeft u a.u.b. ook aan of uw kring aangesloten is bij Brabants Heem.
*Kosten*: € 40,- per persoon. Voor heemkundekringen die aangesloten zijn bij Brabants Heem is de studiemiddag gratis.
*Inspiratiereeks van de wieg tot het graf*
 
De Erfgoed Academie Brabant en KBO-Brabant organiseren in september 2 inspiratiereeksen over het Rijke Roomse Leven. Het is nog niet zo heel lang geleden dat bijna overal in Brabant ‘RK’ voor stond: van de lagere school tot de werkliedenvereniging, van de voetbalclub tot de politieke partij. Een groot deel van Noord-Brabant was rooms-katholiek in alles. Deze periode, waarin de verzuilde samenleving doordesemd was van het geloof, staat bekend als de tijd van het Rijke Roomse Leven. Een periode die in de jaren voor en deels ook nog na de Tweede Wereldoorlog haar hoogtepunt had.
 
 
Maar de vijftigplusser heeft nog vele herinneringen aan het katholieke verleden van Brabant. De inspiratiereeksen bieden niet alleen het historisch overzicht, maar inspireren ook om te komen met eigen verhalen.Mooie en misschien ook minder mooie verhalen die deelnemers kunnen vertellen aan de hand van meegebrachte persoonlijke voorwerpen. De thema’s zijn: met zevenmijlslaarzen door het Rijke Roomse Leven door Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant), nieuwe Brabanders en het Rijke Roomse Leven door Jos Swanenberg (hoogleraar Tilburg University), het verenigingsleven tijdens het Rijke Roomse leven door Christ van den Besselaar (publicist), volksdevotie in huis en op straat door Peter Nissen (hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen). De reeksen Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar! Kijk op www.erfgoedbrabant.nl/aanbod voor het programma en overige praktische informatie.
Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier