Verslag zomerwandeling 17 juli 2016

Zondagochtend half 10 zijn we met een stralend zonnetje vertrokken richting het Brokkenpadje en zo bij de Alphense bergen het bos in. De weergoden waren ons goedgezind, wat een wandeling toch net even nog iets prettiger maakt. Zeker als het onze jaarlijkse zomerwandeling betreft!SAM 3258

Onderweg brengt onze gids Henk Cornelissen ons wijsheden bij van planten en mossen. Het ene groeit alleen bij hele zuivere lucht, dus dat geeft de burger moed. Maar amper een paar kilometer verder vinden we het andere wat groeit door de vervuiling in de lucht?!? Huh hoe zit dat nou? We hebben er allemaal antwoord op gekregen van Henk. Ook de insecten hadden onze aandacht. Een hardwerkende grondwesp was haar hol aan het bouwen en kwam om de haverklap naar buiten met een bergje zand.
SAM 3269We waren op weg naar de Fusilladeplaats aan de Chaamseweg, alwaar onze Jan van Eijck ons heeft bijgepraat over wat er nu ook alweer is gebeurd op deze plek in het bos. Als u nieuwsgierig bent, ga er dan ook eens kijken. Er staat een monument met een bankje, maar ook een interactieve informatiezuil. Door een zwier aan het wiel, wordt u bijgepraat over de indrukwekkende en trieste gebeurtenissen welke hier plaats hadden. Ook voor kinderen is dit een interessante plek. Niets te doen? Loop er eens naar toe in de komende vakantie! Jan voorzag natuurlijk zijn verhaal weer van de nodige anekdotes. De pastoor die met een tas luiers werd geëvacueerd. Dat kan alleen in Alphen gebeurd zijn…SAM 3261
Op de terugweg had Henk nog een gang naar het hoogste punt van Alphen in petto. Bovenop de Fluitberg vertelde Henk hoe dit gebied is ontstaan in de huidige vorm, hoe het er zo’n eeuw geleden uitzag en waar die berg nu eigenlijk zijn naam aan dankt.
Met een flinke dosis natuur, zon, geschiedenis, cultuur en humor liepen we terug naar ons museum in het centrum van Alphen alwaar we Henk en Jan hartelijk hebben bedankt voor wederom een fijne wandeling. Als het aan ons ligt dan allen graag weer tot volgend jaar!
SAM_3258
SAM_3261
SAM_3263
SAM_3265
SAM_3269
1/5 
start stop bwd fwd
Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier