Fietsroute 2010

Ons dagelijks brood:

In het verleden werd ons dagelijks brood niet altijd door de bakker gebakken maar deed men dit ook dikwijls zelf in ovens welke binnen in de boerderij waren aangebracht maar vanwege het brandgevaar ook wel buiten in de zogenaamde bakhuisjes welke ook wel genoemd werden bakspiekers of pothokken. Deze bakhuisjes werden ook wel gebruikt om in de zomer te wonen.  De ovens werden meestal een keer per week aangestoken en de brandstof hiervoor was droge musterd (dun takhout wat bij elkaar was gebonden en dat op het erf tot een grote hoop was gestapeld, de musterdschelft). Men bakte lange broden van +/- 800 gram of ronde broden van +/- 1200 gram normaal van rogge wat men zelf maalde of liet malen. Voor dat men een brood aansneed werd met een groot broodmes eerst op de onderkant een kruis gemaakt om het daarna te snijden niet meer dan men gebruikte om direct op te eten want anders droogde het teveel uit. Tegenwoordig zijn er nog wel bakhuisjes maar zijn ze in gebruik als opslaghok of fietsenstalling. Tijdens de fietstocht zijn er nog 2 bakhuisjes te bezichtigen.

Maar nu bakt men zelf geen brood meer op enkele na die dit met een elektrische broodbak machine doen. De grotere bakkerijen kwamen waarvan er zes in Alphen waren en drie in Riel.

Foto Baeten met Bakfiets

Men bakte s’ nachts het brood en overdag ging men toeren met de bakfiets of met een kar bespannen met hond of paard. Het paard kende alle cafés waar zijn baas graag een borreltje pakte want dan liep deze zonder commando het erf op. In Alphen is nu nog een warme bakker en in Riel ook een, Cees Thijssen brengt het brood wat hij zelf mee bakt in Tilburg nog wekelijks op 160 adressen thuis. Verders halen de inwoners het brood in de supermarkt.

Veel fiets plezier.

De kosten voor de fietsroute:

Voor leden van het Heem € 2, 00

Voor niet-leden van het Heem € 3, 00

Na afloop is er voor de deelnemers koffie of frisdrank in het Streekmuseum.

De deelname aan deze fietstocht is voor eigen risico en u kunt de Heemkundevereniging "Carel de Roy" Alphen en Riel niet aansprakelijk stellen voor enig letsel aan u of aan uw fiets.

Voor meer informatie voor deze fietstocht kunt u terecht bij de conservator van het museum  Rinus Timmermans Telefoon 013-5081991.