Kring Carel de Roy 60 jaar jong

Alphen, 20 november 2008

De volgepakte grote zaal van Café De Brouwer in Alphen moest gisteren nog even wachten op de lichtbeelden van Anton van Tuyl over zijn voettocht naar Santiago de Compostella. De organiserende heemkundekring ‘Carel de Roy’ bestond namelijk 60 jaar. Dat was reden voor de voorzitter van Brabants Heem, oud-burgemeester Piet Schriek van Sint-Oedenrode, om de vereniging te feliciteren. Het hele Brabantse heemkundegebeuren was in Alphen begonnen onder de gedrevenheid van pastoor Binck. In heel Brabant is het aantal leden in de vier jaar van Schriek gegroeid van 25.000 tot 29.000 nu, dat is met 1000 per jaar. De belangstelling voor het heem, de eigen woonomgeving en de eigen identiteit is in. Bij een jubileum hoort een cadeau. Schriek bracht een geweven kunstwerk mee, een unicum, waarin het logo en de jubileumjaren zijn vermeld. Dat krijgt een plaats in het Alphense erfgoedmuseum.

Daarna bracht Van Tuyl een aantrekkelijk verhaal over zijn twee voettochten naar Sint Jacob. De laatste was in 2007 en het ‘ommetje’ duurde 161 dagen (5 maanden en een week). Het enthousiasme had tot gevolg dat enkele leden al afspraken maakten om samen op de fiets eenzelfde pelgrimstocht te maken.