Tweede wereldoorlog a.d.h.v. poststukken

briefkaart

Een briefkaart van Tilburg naar Wim Segers  op Alphen-Oisterwijk

Datum afstempeling is 3 november 1944 een week na de bevrijding van Tilburg.

De briefkaart is op 19 oktober 1944 geschreven. Hoewel het Zuiden bevrijd was, lag de postbezorging op haar achterste (tante Pos is de bijnaam van de PTT). Rond 20 oktober 1944 stond een berichtje in de krant dat post bezorging het meeste kans had bij inlevering bij het Rode Kruis. Deze bepaalde dan wat de beste postroute was: bezorging via het Rode kruis of de Posterijen. In dit geval is voor de Posterijen gekozen, zie het poststempel over het Rode kruis stempel.

Met name censuur, militaire post en het terugsturen van post wegens o.a. verbroken postverbindingen hebben vele sporen op de poststukken achtergelaten in de vorm van strookjes en stempels. Tevens wordt post van/naar politieke organisaties (NSB, NAD, NAF) en het Rode Kruis behandeld. Ook deze dragen vaak herkenbare aspecten op de poststukken (lees: brieven/briefkaarten en documenten). Een boeiende lezing van 2 x 45 minuten met vele verrassende elementen!

briefkaart2Dam van der Linden is geboren in Tilburg op 28 november 1944. Hij woonde eerder van 1974 tot 1987 in Hilvarenbeek en woont sinds juli 2003 weer in Hilvarenbeek. VUT/Gepensioneerd sinds 1 juli 2002, kwam hij uit een werkzaam leven bij Fortis Bank en van Lanschot Bankiers. Dam is tevens vrijwilliger bij het ’40-’45 museum de Bewogen Jaren in Hooge Mierde.

Voor meer inlichtingen over deze lezing kunt terecht bij : Wim Reijnders email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.