Filmavond 2012 over Alphen en Riel in Riel

Klokslag 19.30 uur opende voorzitter Toon Timmermans de avond door iedereen namens de heemkundekring welkom te heten. Toon hoopte op deze avond dat de aanwezige niet-leden, die hoofdzakelijk uit Riel kwamen, ook lid zouden worden van ‘Carel de Roy’. Hij sprak ook over de diverse activiteiten die er dit jaar nog gaan plaatsvinden zoals op 16 april ‘Het verloop van WO II aan de hand van poststukken’ door Dam v/d Linden, een tentoonstelling in het museum in de maanden juli en augustus ‘Alfse en Rielse boeren en hun melkfabrieken’, voor de 3e keer een kerststallententoonstelling in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen en voor de 2e keer een kerstconcert met diverse koren, misschien in Riel.
filmriel3
De eerste film over Alphen, gemaakt in 1968 door Johan Adolfs (hij maakte tussen 1948 en 1970 een 1500 films van plaatsen groter dan 700 en kleiner dan 10.000 inwoners) werd door Rinus Timmermans vakkundig van commentaar voorzien. Er was immers geen geluid bij.
Iedereen leefde mee en reageerde al voordat Rinus met de naam van de persoon op het witte doek kwam.
Vervolgens een PowerPoint presentatie ‘Van verleden tot heden’ over Riel die voor deze avond speciaal gemaakt was door Wim Reijnders. Meer dan 100 foto’s werden er vertoond over Riel: ‘voetbalclub Riel van begin 1900, Landstorm Riel 1925, schoolreisjes, melkfabriek, Rielse kerk, oprichting carnaval, oude huizen, prenten en niet te vergeten kerkelijke gebruiken zoals processies. Bij elke foto vertelde Wim een verhaaltje dat door de bezoekers zeer werd gewaardeerd.
Na de pauze de BVN-film uit 2006 over Alphen en Riel met o.a. een kijk op de grafheuvels, het Hoefke, het Zandeind, de Martinuskapel, de Hoevens, het Oudheidkundig Streekmuseum, het spoorhuisje op Boshoven enz.
Tot slot de film ‘Riel in woord en beeld’ van Ton van Gool en ingesproken door Jan van Eijck. Een blik vanaf de kerktoren met café ‘De Vriendschap’, het Riels Laag, de Oude Tilburgsebaan, ’t Hoefke, de Akkerweg en Looienhoek, Brakel, Vijfhuizenbaan, Goorweg, Zandeind, station Riel en het Bels Lijntje, Tilburgseweg, Dorpsstraat, Goirleseweg, Kerkstraat, de kerk, het kerkhof en het Parochiekoor, voetbalvereniging Riel, jaarmarkt, kermis, Sint Hubertusjacht, Sinterklaasintocht, scouting, Carnaval, brandweer, harmonie, en avondvierdaagse.
Om 22.45 uur sloot Toon Timmermans de filmavond af en bedankte iedereen voor de aanwezigheid. Hopelijk zullen er nog meer van dergelijke filmavonden komen zowel in Alphen als in Riel.
Daarna ging iedereen met een tevreden gevoel weer huiswaarts.