Vrijwilligersdag2014

Vrijwilligersmiddag heemkundekring ‘Carel de Roy’ uit Alphen, zaterdag 24 mei 2014, een geslaagde traditie.

Zaterdag 24 mei, een mooie zonnige dag, 9 vrijwilligers gaan op de fiets naar Ulvenhout; de overige 14 vrijwiligers per auto.

Na een uurtje fietsen komen we bij Paulus’ Museum aan op de Pennendijk 1.daesdonck

Het museum is gevestigd in een boerderij uit 1903. (zie ook www.paulusvandaesdonck.nl)
De tentoongestalde attributen, die allemaal gekregen zijn van mensen, zijn gegroepeerd rondom een aantal onderwerpen: keuken, kelder, huiskamer, café, winkel, opkamer met klederdracht enz. Veel facetten komen van het dagelijkse leven uit die periode tot leven.
Op de zolder krijgen we een beeld van diverse ambachten die in het verleden een rol hebben gespeeld alsmede het religieuze leven en het onderwijs.
In depot heeft het museum naast curiosa een uitgebreide collectie over het koninklijk huis, geneeskunde, de Tweede Wereldoorlog en de verenigingen uit de voormalige gemeente Ginneken en Bavel, bestaande uit Bavel, Galder, Ginneken, Heusdenhout, Strijbeek en Ulvenhout.

We worden buiten verwelkomd door Kees Leijten en hij vertelt over de de grenspaal, de gemeentepaal en een groot beeld buiten in de tuin.

Hierna gaan we naar binnen en genieten van een kopje koffie of thee met een koekje erbij. De uitleg van Kees Leijten gaat ondertussen door en we komen vervolgens in een grote ruimte vol foto’s, attributen en papierwerk over de wielerkoersen uit de bovengenoemde plaatsen. Er staat zelfs een wielrennersfiets op houten wielen. Oud Tourwinnaar Jan Jansen heeft deze tentoonstelling geopend.
di 006
We worden in 3 groepen rondgeleid. Onze groep, die als laatste vertrekt, wordt begeleid door Kees. Hij vertelt vele leuke dingen over de voorwerpen die in het museum uitgestald zijn. In de keuken staan diverse melkkokers, een mayonaise-maker, enz. De huiskamer heeft  het laatst verkregen voorwerp, een week geleden, een spreihanger. In het café boven op de tap staat een zagenman, die aangeeft wanneer het café sluit. Het opkamertje hangt vol met zwarte trouwjurken uit 1920. Kees vertelt dat in 1930 pas witte trouwjurken kwamen. Het museum heeft zelfs nog de boekentas van Toon Timmermans die hij als onderwijzer gebruikte toen hij in Ulvenhout op de Mariaschool en De Rosmolen werkte.di 002

Rond 15.30 uur gaan we weer terug naar Alphen om de middag voort te zetten bij Jos en Bart. In de koeienstal (als een gezellige huiskamer ingericht) genieten we van koffie, fris, bier of wijn.

Na een bedankwoordje aan alle vrijwilligers en de organisatie van deze middag (en een levensloopachtig verhaal van Jos) gaat het vuur in de wokpan. Eenieder stelt zijn eigen maaltijd samen, bakt, braadt en geniet met volle teugen. De verhalen komen los…………

Rond een uur of 7 maakt Monique de traditionele groepsfoto.

En een uurtje later worden er hand- en spandiensten verleend bij het afbreken van de tent en het opruimen. De vrijwilligers gaan tevreden huiswaarts en blikken terug op een gezellige middag.

Wilt u na het lezen van dit verhaal ook bij de ‘club van vrijwilligers’ horen? Nou, u bent van harte welkom.