Ommetje Kwaalburg

Bij de grafheuvel zag onze gids nog een bijzondere plantensoort, de rankende helmbloem. Deze plant groeit uitbundig bij verzuring. Gedurende onze tocht kwamen ook de “tekenbeten” ter sprake. De heer Asman, een natuurgids van het IVN, die ook aan de wandeling meedeed, wist uitvoerig te vertellen wat dit kleine beestje allemaal doet en wat een tekenbeet kan aanrichten bij mens en dier.

We vervolgden onze tocht richting Kwaalburg en Hooispoor. Af en toe kwam ons de geur van de stinkzwam tegemoet, en af en toe kwamen crossmotors en mountainbikers ons tegemoet.

Ommetje Kwaalburg 

De heer Rinus Timmermans regelde ter plaatse, dat we even binnen mochten kijken in de langgevelboerderij “Hof ter Zande”. Deze Kwaalburgse hoeve is onlangs volledig opgeknapt en in de oude stijl teruggebracht. En zo zetten we onze tocht voort, af en toe pratend over bijzondere plantengroei (meidoornhaag), de Alphense bodemstructuur (klapzand), of herinneringen ophalend over markante Alphense figuren (Harry Kools). De tocht ging verder langs de veldkapel aan de Chaamseweg, langs het munitiekamp en door het bos, richting de Maastrichtse baan en de Willibrorduskapel. Toen via de Zandstraat weer terug richting het museum. Rond half twee liepen we regelrecht het bruisende dorp binnen, waar de jaarmarkt in volle gang was. Wij hadden een ontspannende en leerzame wandeltocht achter de rug, waar we nog lang van kunnen nagenieten.

Met dank aan onze gids Henk Cornelissen.

 

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.