Artikelen

Ad Rooms over Sinterklaas enz.

Lezing Ad Rooms over Sinterklaas en het rijke roomse leven verhelderend

sint 002Of het aan de spanningen lag van deze sinterklaas periode of aan het voetballen, helaas was de opkomst minder als gewoonlijk.
Maar diegene die wel waren gekomen op deze avond met 2 thema’s hebben veel duidelijkheid gekregen over Sinterklaas, de oorsprong, legendes en tradities  maar ook over het rijke roomse leven.

Allereerst was er voor de pauze de lezing over Sinterklaas.

De totale historie kwam aan de orde vanaf Wodan de oppergod der Germanen, via Nicolaas, bisschop van Myra (klein Azie) welke stierf op 6 december ca 340 na christus tot aan de intocht afgelopen zaterdag in Roermond.
sint 005Cruciale vraag was: bestaan er meerdere sinterklazen?
Antwoord: Er bestaat slechts één Sinterklaas, doch in meerdere personen.
Op vele van dit soort vragen hebben we antwoorden gekregen en weten we nu, om een ander citaat te gebruiken waar Abraham de mosterd haalt.
Heel belangrijk in deze vragen zijn 2 boeken.
Allereerst het eerste Sinterklaasboek voor kinderen ”Sint Nicolaas en zijn knecht”  van de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman; verscheen in 1850 te Amsterdam.
sint 006In dit boek komen Sinterklaas en Zwarte Piet voor het eerst samen voor en treden op zoals we dat nu nog kennen.
Dit boek heeft ook 16 gedichten met bij elk gedicht een handgekleurde prent. Onderwerpen zijn o.a. aankomst van Sint en Piet per stoomboot, de intocht bij de banketbakker, op het dak, op school, strooiavond bij een arm kind enz.
Gedichten waar uit o.a. weerde liedjes zijn ontstaan zoals: zie ginds komt de stoomboot, Sinterklaas kapoentje, bonne bonne, zie de maan schijnt door de bomen en daar wordt aan de deur geklopt.
Het tweede belangrijke boek over Sinterklaas is de catechismus van Sint Nicolaas geschreven door Godfried Bomans welke in 1945 verscheen.
sint 009Hierin worden vele vragen opgelost zoals: bestaan er meerdere Sinterklazen, hoe is het mogelijk dat Sinterklaas met paard en al door de schoorsteen komt, zal ons het mysterie ooit worden uitgelegd, waarom rijdt Sinterklaas over de daken en nog veel meer.
Met veel passie van Ad Rooms hebben we hier kennis van genomen en kennen de antwoorden tot in detail.

Na de pauze ging de lezing over het rijke roomse leven.sint 011

Hierin is Ad Rooms ( hij heeft hier ook absoluut zijn naam mee) een expert door zijn jarenlange werkzaamheden als hoofdredacteur bij BN De Stem. Wat begon als een idee om 5 artikelen te schrijven is geëindigd bij 750 artikelen.
Een ideale mogelijkheid om via artikelen in de krant te komen tot verhalen van lezers over hun ervaringen, belevingen en waargebeurde feiten uit hun leven. Met als resultaat dat hij hierover een aantal boekwerkjes heeft geschreven en inmiddels ook een 250 tal lezingen heeft verzorgt.
Een lezing die ging over engelen, het Engel des Heren, preken, scapulier, miswijn tot aan de 1e Heilige Communie.
Ook hier voor de oudere aanwezige heel herkenbare verhalen  met prachtige anekdotes en voor de jongeren een verheldering van vele zaken.

Alom een zeer geslaagde en verhelderende avond.   

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.