Artikelen

Dag van de Brabantse Volkscultuur

 

Vorig jaar organiseerde het Samenwerkingsverband Volkscultuur een studiedag over het dagelijks leven in de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het thema:

het dagelijks leven inde Tweede Wereldoorlog.

Locatie: Klooster Mariadal, Vincentiusstraat 7, 4072 LM RoosendaalOrganisatie: Samenwerkingsverband Volkscultuur (Leerstoel Cultuur in Brabant, Brabants Heem, Erfgoed Brabant, Historische Vereniging Brabant) i.s.m Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale
Datum: zaterdag 1 november 2014
Toegangsprijs: Voor leden van HVB of de kringen van Brabants Heem (en hun partner) €22,50 p.p., niet-leden € 27,50 p.p.
U dient zich van te voren aan te melden
Aanmelden kan tot 24 oktober 2014 

Programma
09.30 uur: inloop met koffie en t hee
10.00 -10.05 uur: welkom, dagvoorzitter Jurgen Pigmans
10.10 -10.40 uur: ‘Dagelijks leve n te Roosendaal in oorlogstijd’, Joss Hopstaken
10.45 -11.15 uur: ‘Zorgvolle tijden of culturele bevrijding ’, Ad van den Oord
11.15 -11.30 uur: korte pauze
11.30 -12.00 uur: ‘Gewone mensen in ongewone omstandigheden’, Jan van Oudheusden
12.05 -12.35 uur: ‘Oorlog in kaart’, Kees Ribbens wandeling naar lunchlocatie tot 14.00 uur: lunch
14.05 -15.30 uur: stadswandeling en bezoek Klooster en kapel Mariadal en tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Heemhuis van de heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale
15.45 -16.30 uur: ver volg plenaire programma met de film ‘Bevrijding om nooit te vergeten’ plus toelichting
16.30 -17.30 uur: borrel, bezoek tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Heemhuis van Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale

Onze sprekers hebben allen hun sporen verdiend op het gebied van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hieronder kunt u kort kennismaken met die sprekers en hun verhaal.

oorlogrosendaal1oorlogrosendaal2

 

 

 

 

 

 

 

‘Dagelijks leven te Roosendaal in oorlogstijd’

Joss Hopstaken is gemeentearchivaris van Roosendaal en onder meer redactielid van ‘In Brabant - Tijdschrift voor Brabants heem en erfgoed’. In deze lezing bespreekt hij welke invloed de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op het dagelijks leven van de inwoners van Roosendaal, een plaats die als groot spoorwegknooppunt zowel voor de Duitsers als de geallieerden van strategisch belang was. 

‘Zorgvolle tijden of culturele bevrijding’

Ad van den Oord publiceert onder meer over de sociale geschiedenis van Brabantse steden en dorpen. Zijn lezing behandelt zaken als het verbod van katholieke jeugdorganisaties, Arbeidsinzet, Kultuurkamer en de avondklok. De lokale bestuurlijke elite omschreef de oorlogsjaren al spoedig als ‘zorgvolle tijden’. Maar de vrije Duitse Körperkultur, de bioscopen en de kermis (met jazzmuziek!) oefenden grote aantrekkingskracht uit op roomse jongeren in Midden-Brabant. De afschaffing door de bezetter van de als verstikkend ervaren roomse regelgeving in het vrijetijdsleven gaf zelfs een gevoel van bevrijding. 

‘Gewone mensen in ongewone omstandigheden’

Jan van Oudheusden is provinciaal historicus en onderzoeksmedewerker bij de Leerstoel Cultuur in Brabant. Hij heeft veel boeken over de Brabantse geschiedenis op zijn naam staan, zoals ‘Verhalen van Brabant’ en een nieuwe publicatie waarin het dagelijks leven in Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt getoond aan de hand van foto’s. Deze foto’s hebben – soms doelbewust, soms bijna terloops – vastgelegd hoe de Brabanders in de oorlog met meer of minder succes poogden het alledaagse leven voort te zetten. Jan van Oudheusden toont en bespreekt een aantal daarvan. 

‘Oorlog in kaart’

Kees Ribbens is senior onderzoeker bij het NIOD en bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur en oorlog’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn lezing draagt de titel: ‘Oorlog in kaart: over crowdsourcing en het documenteren van de bezettingsgeschiedenis’. Om tegemoet te komen aan de aanhoudende vraag naar kennis over de oorlog kan de beschikbaarheid van historische gegevens verbeterd worden door een gebruiksvriendelijke databank. In samenwerking met lokale geschiedbeoefenaren in Noord-Brabant – en op basis van crowdsourcing – wil het NIOD de uiteenlopende gebeurtenissen letterlijk op de kaart zetten en op eigentijdse wijze inzichtelijk maken.

Film ‘Bevrijding om nooit te vergeten’ 

Filmmakers Joost Schrickx en Ludo Keeris, beiden van Stichting Pelicula, presenteren in deze documentaire persoonlijke verhalen over de bevrijding van het grootste deel van Noord-Brabant, in het najaar van 1944. De verhalen die zij tonen vinden weliswaar een oorsprong in het verleden, maar doordat ook nabestaanden en familieleden van direct betrokkenen aan bod komen, hebben deze kleine, persoonlijke geschiedenissen ook nu nog een dramatische impact.

 

Aanmelden

Aanmelden kan door het sturen van een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van naam of namen van deelnemers en of u lid bent van een heemkundekring en/of de U ontvangt ter bevestiging een factuur. Uw aanmelding wordt definitief als de deelnemersbijdrage is ontvangen.

 

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.