Artikelen

Wandeling de Hoevens 2014

 

Perfecte locatie, deskundige vertellers en een zondags zonnetje.

Een topdag voor een heemkundige informatieve wandeling van heemkundekring ‘Carel de Roy’ met als thema ‘Begraven vroeger en nu’.begraven 008

Zondagmorgen half elf; de mistflarden zijn opgetrokken en bijna 50 wandelaars verzamelen zich in de gloednieuwe naar vers hout ruikende ontvangstruimte van landgoed ‘De Hoevens’. Het valt op dat meer dan 10% van de wandelaars geen lid is van het ‘Alfs Heem’. Geen probleem; zij mogen ook mee!
Allen worden door Caroline en Floris verwelkomd en verwend met een ‘bakje’ koffie / thee met een St. Jansroggekoekje.
Vervolgens gaat eenieder naar de naastgelegen ruimte waar na een welkomstwoordje Floris een uitgebreid betoog met magnifieke beelden houdt over natuurbegraven. Je zou haast denken ‘was ik maar zo ……………..’
Maar de geschiedenis op landgoed ‘De Hoevens’ herhaalt zich en Johan Hendriks, onze conservator van de voorzaal in het Oudheidkundig Streekmuseum, gaat met zijn schop in de grond wroeten en vertelt in het kort wat we onderweg tijdens de wandeling zullen tegenkomen.
begraven 010Na de klok van twaalf gaat de groep op pad. Rinus die zo’n beetje ‘De Hoevens’ op zijn duimpje kent, is de voorman. Onderweg vertelt hij wat waar was / is. De eerste grote stop is bij de Leeuwerkeneik; precies op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een zware bom is gevallen die alle gebouwen van de Leeuwerkeneik verwoestte. Hij weet nog precies waar alle gebouwen stonden. Ja, zijn geboortehuis stond hier en meegebrachte foto’s bewijzen het!
Op naar de volgende locatie; de pas enkele jaren door luchtfoto’s ontdekte tumulus (grafheuvel). En als je goed kijkt door de paars bloeiende hei, zie je in de directe omgeving meer kleine heuveltjes; waarschijnlijk een begraafplaats met middenin de laatste rustplaats van een rijk, voornaam iemand……………? Wie zal het zeggen. Gewoon zo laten, niet afgraven dan blijven de verhalen spannend!tumulus
Na een tijdje komen we, als we over de natuurbegraafplaats lopen, weer terug in onze tijd. Maar niet voor lang want aan de ‘ouwe heerbaan’ (volgens Rinus) tegenover het landgoed lag eeuwen geleden een Romeinse nederzetting en zelfs een tumulus bovenop een Keltisch heiligdom. Johan houdt hier een duidelijk verhaal hoe het er vroeger heeft uit gezien. Beelden en tekeningen van de opgravingen verduidelijken zijn verhaal en als je zittend op je hurken goed kijkt, kun je de verhogingen in het landschap nog zien.
En dan over de weg waar 64 generaties opa’s ooit over heen gelopen hebben terug naar het ontmoetingscentrum. Maar ja, Rinus moet toch nog even zijn verhaal kwijt over o.a. het jachthuis als we langs de hoeve van Floris en Caroline lopen.
In de lucht turen 2 buizerds naar een prooi. Ook wij hebben honger gekregen op deze historische tocht. begraven 011Gelukkig staat bij terugkomst in de ‘boskapel’ de koffie klaar en de broodjes met kaas van het ‘heem’ gaan net als bij een echte uitvaart vliegensvlug naar binnen.
Kortom: een geweldig initiatief van heemkundekring ‘Carel de Roy’ om zo’n informatieve wandeling te organiseren.
Iedereen was vol lof.
Alle deelnemers maar vooral Floris, Caroline, Johan en Rinus bedankt!

 

begraven0001
begraven0002
begraven0003
begraven0004
begraven0005
begraven0006
begraven0007
begraven0008
begraven0009
begraven0010
begraven0011
begraven0012
begraven0013
begraven0014
01/14 
start stop bwd fwd

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.