Artikelen

Schijnvliegvelden zijn van alle tijden.

 

Schijnvliegvelden zijn van alle tijden. Laten ze daar houten bommen vallen?

Heemkundekring Carel de Roy uit Alphen/Riel liet op 6 oktober j.l. Jean Dewaerheid uit België een betoog houden over ‘Het mysterie van de houten bommen’.
Bijna 70 belangstellenden, heemlieden en buitenstaanders, luisterden met open mond naar Jean. Hij liet ze genieten van zijn verhaal over de schijnvliegvelden, de -havens, de –vliegtuighallen, de –fabrieken enz. Allemaal gebouwd om de oorlogsvijand te misleiden.
Zowel de Duitsers als de Geallieerden bouwden iets dergelijks. Onze naaste buurlanden stonden er vol van!
Een mooi voorbeeld hier in de buurt is SF 37 of wel Schein Flugplatz Kamerun, beter bekend als De Kiek, gelegen tussen Alphen en Riel. Door de Duitsers geconstrueerde houten vliegtuigen (verdekt in het bos opgesteld) die ’s avonds over een verlichte ‘startbaan’ getrokken werden met het doel de Geallieerden te misleiden. Ze in de waan te laten dat het vliegveld Gilze-Rijen betrof en dat ze daar hun bommen konden droppen.
Niets is minder waar.
Al gauw is het bij de vijand bekend dat het maar schijn is. Hoe weten ze dat? Hebben de naaste bewoners dat doorverteld of zijn er andere geheime krachten?
Schijnvliegvelden zijn ook gebruikt door vliegtuigen om hun overtollige ballast af te werpen voordat ze echt gaan landen of als een oefenobject voor het bommen gooien. In de omgeving van De Kiek zijn talloze bomkraters en oefenbommen gevonden.
Ook de bunker (nog steeds te zien bij De Kiek) van waaruit de Duitsers de vijandelijke vliegtuigen konden waarnemen en beschieten, past precies in het plaatje dat Jean Dewaerheid ons schetste met zijn Belgisch voorbeeld van het schijnvliegveld Peutie.
Hij liet vele beelden zien van neppers. Ook nu nog wordt er gebruik van gemaakt. Een tank die zich niet gauw kan verschuilen heeft aan boord een koffer waarin een opblaasbare kopie van de tank zit. Je ziet geen verschil; alleen het gewicht van de echte tank is geen 25 kg.
Hebben ze dan met houten bommen gegooid? Zijn het Indianenverhalen? Wellicht zit er een kleine kern van waarheid in. Sommige aanwezigen wisten te vertellen dat de Engelsen houten kisten dropten met de boodschap erop ‘wood for wood’ (hout voor hout). En Jean liet voorbeelden zien van gedropte Cola-flesjes, WC-potten, e.d. en uiteraard houten bommen………………….
Kortom een mooie heemkundige informatieve avond waarvan eenieder op zijn manier van heeft kunnen genieten.

 

bommen0001
bommen0002
bommen0003
bommen0004
bommen0005
bommen0006
bommen0007
1/7 
start stop bwd fwd

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.