Artikelen

Van Gogh & Brabant

Lezing door kunsthistorica Rebecca Nelemans op maandag 21 mei 2012 in zaal “Den Brouwer” in Alphen.

Gogh3

Een zomerse maandagavond; 23 cultuurminded-leden van hkk. Carel de Roy hebben zich verzameld in zaal ‘Den Brouwer’ om te luisteren naar de voordracht van Rebecca Nelemans uit Breda maar geboren in Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh.
Als kunsthistoricus (vooral eigentijdse kunst) weet ze als geen ander de aandacht van eenieder vast te houden mede door haar vlotte manier van vertellen.
Geboren en getogen in Brabant koos Van Gogh ervoor om na zijn omzwervingen in België, Frankrijk en Engeland, in Brabant aan zijn teken- en schilderscarrière te werken. Hij wilde een echte boerenschilder worden dus het Brabantse land bood hem ruim voldoende modellen.

gogh1

 

 

 

 

 

 

Aan de hand van de vele briefwisselingen die Vincent o.a. met zijn broer Theo had, kwam het leven van Vincent aan het licht.
De domineesfamilie Van Gogh, een gegoede familie, heeft het niet makkelijk gehad in het Brabantse. De vele ‘Protestantse eilandjes’ (o.a. dominees, commiezen, belastinginspecteurs) moesten er zorg voor dragen dat Brabant niet in Belgische handen zou vallen. En Nederland kwam volop terecht in de industriële ontwikkeling.
Geen wonder dat Vincent die toch al geen gemakkelijke ‘boy’ was, wel eens ontspoorde.
Op zijn 11e jaar verlaat hij zijn geboortedorp Zundert voor de jongenskostschool in Zevenbergen.
Na 2 jaar gaat hij al naar de H.B.S. (net opgericht) in Tilburg. Ondanks zijn uitstekende cijferlijst breekt hij abrupt zijn studie af en gaat naar het ouderlijk huis in Zundert (thuis les van een gouvernante?).
Vervolgens krijgt Vincent o.a. een job bij een internationale kunsthandel, wordt boekverkoper, werkt in de Belgische Borinage en kiest in 1881 definitief voor het tekenen en schilderen in Etten waar ondertussen na Helvoirt de Van Goghs zijn neergestreken. Dorpelingen genoeg om te poseren.
Geen voorspoedige periode; hij wordt met Kerstmis (hij ging niet naar de kerk) het huis uit gezet, verhuist naar Den Haag, Drente en belandt uiteindelijk in Nuenen waar Van Gogh sr. tot dominee is gekozen. Ondanks vele strubbelingen krijgt Vincent hier meer opdrachten en ook vrienden. Na vele voorstudies ontstaat het echte boerenschilderij ‘De aardappeleters’; ons allen bekend.

gogh2

Op 23 november 1885 laat Vincent vanwege allerlei problemen zich uitschrijven uit de gemeente Nuenen en ‘verkast’ naar Antwerpen en vervolgens naar het zonnige zuiden.
De aanwezigen hebben door de speciale kijk van Rebecca een andere indruk gekregen op Vincent van Gogh in zijn Brabantse periode die toch het grootste deel van zijn korte leven bestreek.
Aan het einde van Rebecca’s betoog was er de mogelijkheid om haar pas verschenen boek ‘Van Gogh & Brabant’ te kopen. Velen maakten daar gebruik van.
Toon Timmermans, vz. a.i. ‘Carel de Roy’

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.