Artikelen

Lezing Windmolens

 

Boeiende en leerzame lezing over "Windmolens" door Ad van Gool

Maandag 30 mei 2011, gaf Ad van Gool op uitnodiging van de Heemkundekring "Carel de Roy" een lezing over " Windmolens" in Hostellerie "Den Brouwer" in Alphen.

 

Ad van Gool

Ad van Gool uit Hilvarenbeek, zoon van een mulder, gaf in zijn boeiend betoog aan zo'n 40 bezoekers een uitleg over windmolens in Brabant. Hij gebruikte daarbij ook zijn eigen geschreven boek "Van billen en kruien" dat ook na afloop met een quiz als prijs gewonnen kon worden.

 

Met zijn opgebouwde kennis gaf hij kleur aan zijn verhaal hetgeen de toehoorders wisten te waarderen. Hij deed dit met ondersteuning van dia's en filmpjes.

Vele aspecten van de Brabantse windmolen kwamen aan de orde. Ad sprak over het ontstaan van de windmolens, de diverse molentypes  zoals, standerdmolen, berg- of beltmolen, grondzeilers. Ook vertelde hij over molenaarsliederen, legenden en kluchten en niet te vergeten de patroon van de mulders 'Sint Victor'.

 

 

 

De lezing werd afgesloten met een quiz, waarin van Gool een aantal vragen over de materie van die avond stelde aan de toehoorders. Allen deden mee. De quiz werd gewonnen door Joost Mols uit Riel en hij ontving uit handen van Ad het boek "Van billen en kruien".

 

 

 

 

 

Ad van Gool en de Quiz winnaar Joost Mols

Henk Domen bedankte Ad van Gool namens de Heemkundekring voor zijn prachtig en leerzaam verhaal over "Windmolens". En uit het applaus, dat daarop volgde bleek dat de bezoekers het er volkomen mee eens waren.

   

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.