Artikelen

Expo museumweekend 13 april 2013

Museumweekend: tentoonstelling van radiotelegrafische verbindingen.expo3

Op zaterdag 6 april en zondag 7 april was er tijdens het museumweekend in ons Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen een tentoonstelling van radio- telegrafische verbindingen.
De apparatuur die tentoongesteld was, kwam uit de privéverzameling van ons heemlid Guus van Dongen, die er heel enthousiast over kon vertellen en ook hoe hij er zelf mee gewerkt heeft tijdens zijn tijd als beroepsmilitair.
Het was heel interessant om te zien en te horen hoe men vroeger berichten ontving en ook verstuurde. Elke letter heeft zijn eigen tekens in de vorm van streepjes en punten (Morse), die verstuurd werden met een seinsleutel. Vele bezoekers hebben dit weekend kunnen zien hoe nu nog de amateurzenders te werk gaan.
expo1
De seinsleutel op de foto werd gebruikt op de lange onderzeekabels. Tot het jaar tweeduizend werden bij Defensie deze manieren van verbindingen nog gebruikt.
Al met al een interessant en leerzaam weekend in ons Oudheidkundig Streekmuseum, waar weer veel belangstellenden van hebben genoten. expo2
Ik wil iedereen bedanken voor het voorbereiden van deze tentoonstelling en in het bijzonder Guus van Dongen voor het beschikbaar stellen van de tentoongestelde apparatuur.

Namens de heem, Jos Damen.

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier