Artikelen

Afgestofte Heiligen

 

Heilige Barbara, bid voor ons; Heilige Antonius, bid voor ons; Heilige Maria van Altijddurende Bijstand, bid voor ons………………..

Zo klonk de "Litanie van alle Heiligen" op zondag 14 juli 2013 in het Oudheidkundig Streekmuseum te Alphen waar de zomertentoonstelling “Afgestofte Heiligen” werd geopend.

Rond de klok van half twee had een vaste groep trouwe bezoekers zich verzameld voor het museum om de opening live mee te maken. Pastoor/bisschop Ruud was ondertussen met zijn acoliet Jos gearriveerd. Na een kort welkom stak de pastoor/bisschop van wal: “Het is, denk ik, lang geleden dat jullie de "Litanie van alle Heiligen" hebben gebeden, daarom heb ik hem weer voor de dag gehaald. Laten we hem samen bidden”. Acoliet Jos mocht het Litanieboek vasthouden en pastoor/bisschop Ruud begon en de aanwezigen beantwoordden volmondig steeds de aanroeping. Na de laatste heilige stak hij de borstel in het wijwatervat en besprenkelde de bezoekers. Hierna gingen de gezegenden het museum binnen; de expo was geopend!

Een expo samengesteld door Cees de Swart, heemlid en verzamelaar van heiligenbeelden en devotionalia, en hkk. Carel de Roy. Prachtige beelden, overzichtelijk geplaatst en voorzien van tekst o.a. naam en bijzonderheden (bijv. tegen kinkhoest, beschermheilige van de bakkers, enz.) alsmede een vitrine vol met curieuze devotionalia.

 

heilige0001
heilige0002
heilige0003
heilige0004
heilige0005
heilige0006
heilige0007
heilige0008
heilige0009
heilige0010
heilige0011
heilige0012
heilige0013
heilige0014
heilige0015
01/15 
start stop bwd fwd

 

Expositie Afgestofte Heiligen geslaagd

Zondag 25 augustus j.l. was de laatste gelegenheid om onze zomerexpositie van de afgestofte Heiligen te bezichtigen in het Oudheidkundig Streekmuseum. Tijdens de afgelopen zondagen, maar ook op dinsdagmorgen en donderdagmiddag kwamen vele bezoekers naar deze prachtige heiligenbeelden kijken, die opgesteld stonden in de voorzaal van ons museum. Het was een unieke verzameling van verschillende Heiligen en bij al deze beelden stond zijn of haar naamkaartje. Op de zondagen hebben wij bij verschillende Heiligen een kaarsje laten branden. In de vitrinekast lagen zeer mooie schabelier- medailles en relikwieën. Ook stond er een mooi beeldje van Pastoor Binck, alhoewel veel Alphense mensen zeiden, dat het niet de pastoor was, maar het kon zijn broer wel zijn.

Het is een mooie en sfeervolle expositie geweest van veel herkenbare, maar vooral ook van verschillende beschermheiligen.

Ik wil iedereen die deze mooie tentoonstelling mede heeft mogelijk gemaakt namens de Heemkundekring Carel de Roy bedanken. In het bijzonder ons Heemlid Cees de Swart voor het beschikbaar stellen van deze prachtige verzameling Heiligenbeelden. Ook bedanken wij alle mensen die een bezoek gebracht hebben aan deze tentoonstelling voor hun belangstelling.

 

 

 

 

 

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.