Artikelen

Verslag "Ommetje Oosterwijk"

Ommetje Oosterwijk

Zondagmorgen 7 juli 2013 vertrokken zeventien enthousiaste wandelaars om de wandelroute “Ommetje Oosterwijk” te gaan wandelen. Wij vertrokken vanaf het Oudheidkundig Streekmuseum, waar er nog druk gebouwd werd bij de kramen voor de Jaarmarkt. Als eerste kwamen wij bij de oude stuifwal waar nog een klein gedeelte van over is. Wat verderop kwamen wij voorbij de prachtig gebouwde Bijenhal, waar wij nog een korte uiteenzetting kregen van onze gids over het wel en wee van een bijenvolk. Verder wandelend kwamen wij bij de waterplas ’t Zand waar het voor de bezoekers die er al waren lekker vertoeven was aan en ook in het water. Onze tocht ging verder langs het huis van Jos Manders, en wij liepen richting de Goedentijd. Voor wij daar echter waren hadden wij een prachtig uitzicht op ons dorp met een geweldig panorama, waarbij vooral onze kerktoren indrukwekkend was. Toen wij op de Goedentijd aankwamen, passeerden wij aan onze rechter zijde een van de oudste houtwallen die nog bestaan in ons dorp. Rechtsaf langs Bunga Melati kwamen wij bij de kruising van wat vroeger heette: "Tussen huis en schuur". Daar werd nog een anekdote over verteld en wel: als vroeger het hooi gelost moest worden, stond de wagen hooi op de weg, om zo het hooi door een luik boven in de stal naar binnen te steken, zodat er geen verkeer tussen huis en schuur door kon. Dan werden aan beide zijden van de grote schuur de deuren open gezet, zodat de auto’s door de schuur konden rijden om zo hun weg te vervolgen. Zelfs de bus reed door de schuur.

Rechtsaf richting het dorp kwamen wij voorbij het Mariakapelletje. barbarakapelnieuw
barbarakapeloudVerder wandelend door de oude Tilburgsebaan kwamen wij uit bij het Barbara Kapelletje, wat in de loop der jaren al menig keer is verplaatst.

Dan gaan wij weer richting het dorp, waar het al gezellig druk begint te worden. Maar eer wij op het plein zijn hebben we nog even stilgestaan bij de oude leerlooierij vooraan op de Goedentijd.

Al met al was het weer een gezellige en ontspannen wandeling.

Namens de Heemkundekring “Carel de Roy” wil ik alle wandelaars bedanken voor het meedoen aan deze wandeling. Een speciaal woord van dank aan onze gids Henk Cornelissen en ook aan Jan van Eijck voor zijn bijdrage aan deze wandeling. Het is altijd weer leuk als je uitgebreid informatie krijgt over het gebied waar de wandeling door heen gaat.

ommetje

Namens Heemkundekring “Carel de Roy”

Jos Damen

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.