Lezing 150 jaar Bels lijntje

Op 1 oktober 1867 reed de eerste trein over de spoorwegverbinding Tilburg – Turnhout.
In 150 jaar tijd is er veel veranderd. De treinen rijden niet meer. De stations en wachtposten zijn grotendeels afgebroken. Maar het tracé ligt er nog steeds. Nu is het een toeristisch fietspad bekend onder de naam ‘Bels lijntje’. Heemkundekring Carel de Roy Alphen en Riel organiseert op donderdag 28 september a.s. een lezing in het kader van 150 jaar Bels lijntje. Bels lijntje
De aanleg van Bels lijntje 1866De lezing vindt plaats om 20.00 uur in Cultureel Centrum Den Heuvel, Heuvelstraat 5 in Alphen. De lezing wordt verzorgd door Jan van Eijck. Aan de hand van unieke foto’s en mooie anekdotes vertelt Jan het verhaal van 150 jaar spoorverbinding Tilburg – Turnhout. Over de aanleg van een spoorwegcomplex met grootse toekomstplannen; over de gang van zaken tijdens twee wereldoorlogen; over de groei van handel en industrie door de spoorverbinding; over de onbewaakte overwegen; over dat kwartje dat op de rails werd gelegd en zo groot als een rijksdaalder werd als de trein erover heen was gereden. Jan van Eijck vertelt u er alles over op zijn eigen humoristische en boeiende wijze. Leden van Carel de Roy Alphen en Riel kunnen deze lezing kosteloos bijwonen. Niet-leden betalen slechts 2 euro inclusief koffie of thee voor aanvang. De foyer is geopend vanaf 19.30 uur.
Renessplein Alphen nuStation van Alphen toenJan van Eijck is geboren en getogen in Alphen. Hij woont al geruime tijd in Goirle en is voorzitter van Heemkundekring ‘De Vyer Heertganghen’ Goirle, conservator van museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek en nauw betrokken bij de activiteiten van Stichting Bels lijntje 150 jaar. Jan van Eijck is al vele jaren actief binnen Heemkundekring Carel de Roy Alphen en Riel en is (mede-) auteur van vele publicaties. Jan van Eijck vertelt niet alleen vanuit zijn ruime kennis en ervaring, maar ook vanuit zijn eigen herinnering. Kortom, een genot om naar te luisteren.
Wilt u meer weten over het spoorverleden van het Bels lijntje, woon dan beslist de lezing bij op donderdag 28 september a.s. Tot dan!