Artikelen

Ommetje Kwaalburg

Zomerwandeling “Ommetje Kwaalburg” (Zondag 1 juli 2012)

Terwijl de marktkooplui hun spullen hadden uitgestald, de laatste voorbereidingen werden getroffen voor de jaarmarkt en de eerste bezoekers verschenen, verzamelden wij ons voor de ingang van het Oudheidkundig Streekmuseum. We gingen het “Ommetje Kwaalburg” lopen, onder leiding van onze gids, de heer Henk Cornelissen. Het was een groep van 17 personen, een bont gezelschap van Alphenaren, oud-Alphenaren, toeristen en natuurliefhebbers. Het zonnetje kwam al voorzichtig door, toen wij richting Kwaalburg liepen. Onze gids nam ons regelmatig mee een klein stukje van het pad af en liet ons allerlei mooie en interessante plekjes zien. Zoals het pinboskuiltje, een klein vennetje midden in het bos. De heer Cornelissen vertelde, dat dit kuiltje is gegraven om de schapen te laten drinken. In die tijd bestond het bosgebied rond Kwaalburg nog hoofdzakelijk uit heidevelden. Hij liet ons ook een oude dassenburcht zien. Deze dassen hadden aanvankelijk hun burcht gemaakt in de grafheuvel van Kwaalburg. Toen deze grafheuvel is onderzocht, is de dassenburcht zorgvuldig verplaatst. We bezochten natuurlijk ook de grafheuvel zelf, met een doorsnede van 41 meter de grootste ringwalheuvel van Nederland.

Bij de grafheuvel zag onze gids nog een bijzondere plantensoort, de rankende helmbloem. Deze plant groeit uitbundig bij verzuring. Gedurende onze tocht kwamen ook de “tekenbeten” ter sprake. De heer Asman, een natuurgids van het IVN, die ook aan de wandeling meedeed, wist uitvoerig te vertellen wat dit kleine beestje allemaal doet en wat een tekenbeet kan aanrichten bij mens en dier.

We vervolgden onze tocht richting Kwaalburg en Hooispoor. Af en toe kwam ons de geur van de stinkzwam tegemoet, en af en toe kwamen crossmotors en mountainbikers ons tegemoet.

Ommetje Kwaalburg 

De heer Rinus Timmermans regelde ter plaatse, dat we even binnen mochten kijken in de langgevelboerderij “Hof ter Zande”. Deze Kwaalburgse hoeve is onlangs volledig opgeknapt en in de oude stijl teruggebracht. En zo zetten we onze tocht voort, af en toe pratend over bijzondere plantengroei (meidoornhaag), de Alphense bodemstructuur (klapzand), of herinneringen ophalend over markante Alphense figuren (Harry Kools). De tocht ging verder langs de veldkapel aan de Chaamseweg, langs het munitiekamp en door het bos, richting de Maastrichtse baan en de Willibrorduskapel. Toen via de Zandstraat weer terug richting het museum. Rond half twee liepen we regelrecht het bruisende dorp binnen, waar de jaarmarkt in volle gang was. Wij hadden een ontspannende en leerzame wandeltocht achter de rug, waar we nog lang van kunnen nagenieten.

Met dank aan onze gids Henk Cornelissen.

 

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.