Artikelen

Sinterklaas, etc

‘Sinterklaas, miswijnen en het Rijke Roomse Leven’

 

Woensdag 21 november: Ad Rooms praat over ‘Sinterklaas, miswijnen en het Rijke Roomse Leven’. Zaal ‘Den Brouwer’, aanvang 20.00 uur.

Over zijn verhaal dat hij gaat vertellen, schrijft hij:

Sint Nicolaas en de tradities1920s krampus-snick1

Het verhaal vertelt onder meer wie de heilige Nicolaas was en hoe belangrijk deze goedheilig man is geweest en nog steeds is. Ik vertel bovendien hoe een aantal gebruiken rond zijn feest, zoals het strooien van snoepgoed, het gebruik van de schoorsteen in alle verhalen en liedjes, het zetten van de schoen door de jeugd, maar vertel ook iets over de historie van zwarte Piet zijn ontstaan.

 

oudpekel2Er is verder aandacht voor het ontstaan van sinterklaasliedjes, de gelijkenissen met Germaanse gebruiken, waarom veel kerken de Heilige Nicolaas als patroonheilige aannamen, gebruiken in andere landen, boeken over de goedheiligman en legendes en andere verhalen over zijn persoon.
Aan de orde komen eveneens moderne ontwikkelingen rond Sint Nicolaas en de grappen die over zijn figuur zijn ontstaan, zodat er ook wat gelachen kan worden.

 

Rijke Roomse Levenkapel 005

De eerste lezing over het Rijke Roomse Leven heeft bij een aantal verenigingen aanleiding gegeven voor een nieuwe uitnodiging. Naar aanleiding daarvan is een nieuwe lezing gemaakt met nieuwe onderwerpen uit die tijden van weleer, weer rijkelijk voorzien van anekdotes. Dus opnieuw een verhaal met een lach en een traan.
In deze nieuwe lezing komen onder meer bijzondere boekjes aan de orde over onderwerpen als voetballen en het nut van de drankbestrijding.
Het verhaal vertelt verder over de oorsprong van scapulieren en het pesjonkelen. Er komen uitgebreide verhalen aan de orde over prekende pastoors, de eerste heilige communie, het nuchter blijven in verband daarmee en aardige verhalen, die zich afspeelden in en rond de biechtstoel.

 

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.