top
  logoheem

Heemkundekring Carel de Roy

 opgericht 4 februari 1948
door pastoor W.J.C. Binck (1882-1971)

www.heemkundecarelderoy.nl

 
 

Nieuwsbrief nr. 5, november 2013

Hallo Bezoeker,

Maandag 25 november 2013

lezing "Sint Elisabethsvloed" door Johan Hendriks

Johan Hendriks, archeoloog en middeleeuwen deskundige, is sinds dit jaar conservator in ons Oudheidkundig Streekmuseum voor het archeologische deel in de voorzaal. Op maandag 25 november a.s. neemt hij ons mee terug in de tijd naar 1421. Deze boeiende lezing begint om 20.00 uur in zaal "Den Brouwer".
brief5c

De Sint-Elisabethsvloed van 1421 was een watersnood die plaatsvond op of rond 19 november 1421, de naamdag van Sint-Elisabeth. Vermoedelijk werd de ramp veroorzaakt door een bijzonder zware noordwesterstorm, gevolgd door een zeer hoge stormvloed. Van springvloed zoals bij de Watersnood van 1953 was toen geen sprake, maar het natte weer was er de oorzaak van dat het opperwater afkomstig van de rivieren nog zeer hoog stond. De dijkdoorbraken en overstromingen richtten in Zeeland en Holland grote verwoestingen aan. Het aantal slachtoffers is in de loop van de tijd door mythevorming opgelopen tot 100.000. Schattingen geven aan dat mogelijk ongeveer tweeduizend mensen de dood vonden. Een hardnekkig misverstand wil dat de Biesbosch door deze stormvloed in één nacht is ontstaan. Bij deze vloed in de nacht van 19 op 20 november braken weliswaar de dijken van de toenmalige Groote of Hollandsche Waard, maar het duurde nog enige tientallen jaren voor het gehele gebied onder water stond en de Biesbosch met zijn kreken en riet gevormd werd.

 Zondag 8 december 2013

Opening kerststallententoonstelling

Het is al bijna een traditie aan het worden; voor de 4e keer dit jaar worden er kerststallen tentoongesteld in ons Oudheidkundig Streekmuseum. Dit jaar zijn er kerstgroepen te bewonderen uit Midden- en Noord-Amerika. De tentoongestelde exemplaren zijn afkomstig uit de privécollectie van Peter en Ida Diemer uit Veenendaal.
brief5b

Speciaal voor deze tentoonstelling is het Streekmuseum geopend op alle zondagen in december, op 1e en 2e kerstdag en op zondag 5 januari 2014, van 12.00 uur tot 16.30 uur.
Natuurlijk kunt u ook in het museum terecht tijdens de reguliere openingstijden, dinsdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Heemkundekring op Facebook 

Sinds kort is onze Heemkundekring ook te vinden op Facebook.
Draag je de Heemkundekring een warm hart toe en zit je al op facebook; ga dan naar de website van de heemkundekring (www.heemkundecarelderoy.nl) en druk dan op de "Vind ik leuk" knop.

 brief5a

 

 

 
---
Geen belangstelling meer

 

Powered by AcyMailing