top
  logoheem

Heemkundekring Carel de Roy

 opgericht 4 februari 1948
door pastoor W.J.C. Binck (1882-1971)

www.heemkundecarelderoy.nl

 
 

Nieuwsbrief nr. 8, mei 2014

Hallo Bezoeker,

 

Zondag 18 mei 2014

Expositie Scherpenheuvel


Ieder jaar met Pinksteren vertrekken tientallen mensen uit Baarle-Nassau-Hertog, Alphen en omstreken te voet naar Scherpenheuvel. Een tocht van zo'n 120 km in drie dagen. Men vertrekt vanuit Baarle-Nassau. Na een dag lopen komen ze aan in Averbode, waar ze de nacht doorbrengen binnen de muren van de Abdij. De volgende dag vroeg op weg voor het laatste stukje naar Scherpenheuvel zo’n 7 km verderop. Daar aangekomen volgen Heilige mis, Rozenkrans en Kruisweg elkaar op, alsook de ontmoeting met familie en vrienden die deze tocht voor die dag met de auto of fiets hebben afgelegd. Begin van de middag gaan de bedevaarders aan hun terugtocht starten. De laatste dag, 2e Pinksterdag, al heel vroeg op weg voor dat laatste zware stuk van de terugweg. Iedereen is moe, stijf, heeft zere voeten, maar samen gaan ze op weg. Op weg naar Baarle-Nassau, samen naar de eindstreep. Om 12:30 uur lopen de bedevaarders Baarle-Nassau binnen, begeleid door de harmonie.........scherpenheuvel1

Zowel jong als oud gaat mee in de tocht. Ieder jaar opnieuw, er zijn al veel jubilarissen geweest in deze bedevaart. Wat bezielt deze mensen, wat is hun drijfveer? Is het de devotie, de vriendschap, de ijsco in Averbode of toch het Belgische bier?

scherpenheuvel2Ons Heemlid Wim Segers neemt al jaren de voetgangers die niet meer kunnen lopen mee op zijn wagen achter de tractor. Dit jaar neemt hij ons allemaal mee op reis, en wel op zondag 18 mei a.s. Dan is in ons Oudheidkundig Streekmuseum een tentoonstelling over de voettocht naar Scherpenheuvel, mede samengesteld door Wim Segers.

Kom sfeer proeven en foto's bekijken. Misschien komt u zo wel achter de kracht van deze pelgrimstocht. Het museum is geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur. 

P.S. Klik op de foto's voor vergroting 

 

 
---
Geen belangstelling meer

 

Powered by AcyMailing