top
  logoheem

Heemkundekring Carel de Roy

 opgericht 4 februari 1948
door pastoor W.J.C. Binck (1882-1971)

www.heemkundecarelderoy.nl

 
 

Nieuwsbrief nr. 10, augustus 2014

Hallo Bezoeker, 

Zaterdag 9 augustus 2014
Boerendag Alphen

Zoals ieder jaar is de Heemkundekring "Carel de Roy" Alphen en Riel weer te vinden in een van de marktkramen op de nostalgische boerendag.
boerendag

Elke zondag in augustus 2014
Expositie
Alphens mannenkoor en dameskoor Avanti

Heeft u de zomertentoonstelling al gezien in het Oudheidkundig Streekmuseum? De expositie van de twee Alphense jubilerende koren is beslist de moeite waard om te bekijken. Het museum is tot en met 31 augustus a.s. iedere zondag geopend van 13.30 uur en 16.30 uur. Door de week kunt u een kijkje komen nemen op dinsdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. We verwelkomen u graag.
koren

Woensdag 20 augustus 2014
Bernardus bedevaart

Onze Heemkundekring gaat dit jaar voor de 6e keer op pelgrimstocht naar Bernardus in Ulicoten. Ook de heemkundige kringen Amalia van Solms uit Baol, Ledevaert uit Chaam en een groep wandelaars uit Meerle gaan vanuit hun eigen dorp op bedevaart. Op de Maaykant in Ulicoten zullen ze elkaar begroeten en samen de laatste voetstappen naar de kerk zetten, waar ze verwelkomd gaan worden door hopelijk een groot aantal andere pelgrims. Vanuit Alphen kun je op drie manieren op bedevaart:

  • Op met de auto op eigen gelegenheid;
  • Met de fiets vertrekken we gezamenlijk om 18.00 uur op het Binckplein, bij de kerk.
  • De bedevaart te voet vertrekt om uiterlijk 17.00 uur, eveneens vanaf het Binckplein, en onder begeleiding van ons Heemlid Henk Cornelissen. Het is een tocht van ongeveer 9 kilometer en we lopen onder etenstijd, dus zorg dat je een knapzak met boterhammen voor onderweg bij je hebt. Vergeet ook een flesje drinken niet.

Om 19.00 uur begint de eucharistieviering in de kerk waarna een voettocht (bij mooi weer) naar de Bernarduskapel (ong. 2 km) waar de dienst wordt voortgezet. Na de dienst eerst een ‘bakkie koffie’ en daarna gaan we terug naar Alphen, te voet of met de fiets.De voetgangers zullen rond 23.00 uur weer in Alphen terug zijn. Wim Segers, heemlid en Scherpenheuvel-ganger, zal met zijn huifkar de voetgangers begeleiden.

Uiteraard mogen ook niet-leden van Carel de Roy mee op bedevaart.
bernardus

Oproep
Foto's uit de Tweede Wereldoorlog

In oktober 1944 zijn grote delen van Brabant al bevrijd van de Duitse bezetting. Dat is nu 70 jaar geleden. Maar die bevrijding is niet zonder slag of stoot gegaan. Ook in Alphen en Riel is flink gevochten en veel gebouwen zijn verwoest.
In oktober komt er een speciale expositie in het Oudheidkundig Streekmuseum over de bevrijding. Ook in de Heemkalender van 2015 willen we foto's plaatsen van verwoeste gebouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Heeft u nog foto's uit deze tijd, of van de verwoestingen tijdens de bevrijdingsdagen? Neemt u dan a.u.b. contact met ons op. We kunnen de foto's ook scannen en digitaliseren, zodat u het origineel desgewenst zelf kunt bewaren. U kunt hiervoor contact opnemen met Julia Ermens 06-25002402 of met Toon Timmermans 06-53755033. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Zaterdag 1 november 2014
Dag van de Brabantse volkscultuur

Op 1 november a.s. organiseert het Samenwerkingsverband Volkscultuur in Roosendaal een studiedag met als thema "Het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog". Leden van de kringen van het Brabants Heem (dus ook leden van onze Heemkundekring) kunnen hier voor een gereduceerd bedrag aan deelnemen. Aanmelden voor deze dag is verplicht en het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij. Meer informatie over de locatie, het programma en het aanmeldformulier vind u op de bijlage of op de website van de heemkundekring .

 

 

 
---

Geen belangstelling meer

 

Powered by AcyMailing
Bijlagen
uitnodiging_dag_volkscultuur_01-11-2014.pdf