top
logoheem

Heemkundekring Carel de Roy

opgericht 4 februari 1948
door pastoor W.J.C. Binck (1882-1971)

www.heemkundecarelderoy.nl

Hallo Bezoeker,

Maandag 7 november 2016
Sint Maarten

Maandagavond 7 november a.s. bent u allen van harte welkom bij Sint Maarten. De avond begint om 20.00 uur in de zaal van restaurant De Belhamel in Alphen. Ingang van de zaal achterom via de Van Leuvenlaan.  We beginnen de avond met een korte film. Monique van Nelfen, kinderjuf op de vrije school in Breda, komt iets vertellen over Sint Maarten en hoe dit op school wordt gevierd. Daarna gaan we zelf knutselen. Een informatieve en creatieve avond die geheel in het teken staat van de heilige Martinus van Tours.  maarten4
Op 11 november is het Sint Maarten. Dit kinderfeest wordt gevierd in verschillende delen van Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Op de feestdag gaan kinderen met lampionnen langs de deuren. Ze zingen een lied en krijgen, als het meezit, wat snoepgoed als dank. Het feest wordt op 11 november gevierd omdat dat de feestdag is van de heilige Martinus van Tours (ca. 316-397). Hij zou zijn geboren in het jaar 316. Dat is anno 2016 dus precies 1700 jaar geleden. Een mooie gelegenheid om deze heilige extra onder de aandacht te brengen, zo dachten wij. Er is tenslotte op de Druisdijk ook een kapel ter ere van de heilige Martinus.  Volgens een legende ontmoette hij als lid van een Romeins leger op een dag bij de stadspoort van het Franse Amiens een bedelaar. Het lot van deze man greep Sint Maarten zo aan dat hij besloot zijn kostbare mantel in tweeën te snijden. Hij schonk de bedelaar de helft van zijn mantel, de andere helft was officieel eigendom van Rome. Volgens de legende stond de arme man symbool voor Christus. ’s Nachts zou Christus zelf aan Martinus verschenen zijn en iets gezegd
hebben als: “Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed.” Martinus van Tours bekeerde zich hierop tot het christendom en nadat hij het Romeinse leger verlaten had, werd hij leerling van de bisschop van Poitiers. Hierna leefde Martinus enige tijd als kluizenaar. Ook werkte hij als duiveluitdrijver en hij stichtte bij Poitiers het eerste klooster op Franse bodem. In het jaar 371 werd Sint Maarten bisschop van Tours, ondanks verzet van anderen bisschoppen. Een andere legende meldt dat Martinus eigenlijk geen bisschop wilde worden. Hij verstopte zich daarom in een ganzenhok. maarten3De bevolking van Tours ontdekte de schuilplaats echter omdat de ganzen een enorm kabaal maakten. Martinus werd zo alsnog bisschop, maar hij bleef zijn monnikenleven voortzetten. Hij overleed op 8 november 397 en werd drie dagen later begraven in de basiliek van Tours. Al snel na de dood van de bisschop kwam de verering op gang. Sint Maarten is onder meer beschermheilige van Groningen en Utrecht. In de Dom van laatstgenoemde stad wordt een stuk armbot bewaard dat van de heilige zou zijn geweest. In de beeldende kunst wordt Martinus vaak afgebeeld als militair, zittend op zijn paard, terwijl hij zijn mantel in tweeën snijdt. Ook is hij wel eens te zien met een afbeelding van een gans.
Kom kijken, luisteren en meedoen met Sint Maarten. We hopen u allen te zien op maandag 7 november a.s. om 20.00 uur in de zaal van restaurant De Belhamel in Alphen. De entree is gratis voor de leden van Heemkundekring Carel de Roy Alphen en Riel. Niet-leden betalen 2 euro entree, inclusief koffie of thee voor aanvang.  Tot dan!

Vóór 15 november 2016
Opgeven voor de winterwandeling

Op zondag 11 december 2016 gaan we gezamenlijk het ‘Dodendraadpad’ lopen in Zondereigen. Voor de liefhebbers gaan we aansluitend spek met eieren eten in Castelré. Voor de reservering van dit uitstapje willen we graag weten hoeveel mensen mee gaan wandelen en hoeveel mensen eieren met spek mee gaan eten. Daarom willen wij u vragen u voor 15 november a.s. aan te melden voor deze activiteit. U kunt dat doen door een email te sturen naar info@heemkundecarelderoy.nl, of door onderstaand aanmeldformuliertje in te leveren bij het Oudheidkundig Streekmuseum of bij onze secretaris Ton Berben, Baarleseweg 15 in Alphen.
Op zondag 11 december hebben wij twee gidsen voor u geregeld, die ons gaan rondleiden langs de ‘Dodendraad’ in Zondereigen. Een kilometers lange hoogspanningsdraad die tijdens de Eerste Wereldoorlog moest voorkomen dat de mensen vanuit België naar het neutrale Nederland vluchtten. Lang geleden, maar de vluchtelingenproblematiek is actueler dan ooit!

Programma van deze dag:

13.30 uur  Ontvangst met welkomstdrankje naar keuze bij     Café Schuttershof, Zondereigen 27 in Baarle-Hertog. 
14.00 uur Inleiding en presentatie ’Dodendraad’ in het café.
14.30 uur Rondwandeling ‘Dodendraadpad’ met gids.     Het is een wandeling van 3,3 kilometer, dus zowel     voor kinderen als voor ouderen goed te doen. 
16.30 uur  Einde van de wandeling. 17.00 uur Vertrek naar Café ‘In Holland’, Schootsenhoek 23 in Castelré.
Voor degenen die dit willen, sluiten we hier de dag   bourgondisch af met eieren met spek (op eigen kosten).    N.B. Er is bij Café ‘In Holland’ slechts plaats voor 25 personen.     

De eerste 25 aangemelde personen kunnen mee. 

Deelname aan deze wandeling is gratis voor de leden van de Heemkundekring en niet-leden betalen 2 euro. De consumptie bij aanvang, presentatie en rondwandeling zijn hier bij inbegrepen. Overige consumpties en het bourgondische etentje zijn voor eigen rekening. 


----------------------------------------------------------------

Naam: ………………………………………………………………………………….... 

Adres: ………………………………………………………………………

Telefoonnummer: ………………………………………………………

Neemt deel aan de wandeling met …………………...personen.

casterlee  

 
---
Geen belangstelling meer

 

Powered by AcyMailing