top
logoheem

Heemkundekring Carel de Roy

opgericht 4 februari 1948
door pastoor W.J.C. Binck (1882-1971)

www.heemkundecarelderoy.nl

Hallo Bezoeker,

Nieuwsbrief nr. 27, september 2017

Stamboomcafé

Ons stamboomcafé is na de zomerstop weer geopend; zoals gebruikelijk op elke 1e en 3e dinsdag van de maand, van 19:30 tot 21:00 uur in de consistoriekamer van het museum aan de Baarleseweg 1 in Alphen.
In 2017 is dat nog op de volgende data: 19 september, 3 en 17 oktober, 7 en 21 november en tenslotte 19 december. (5 december vervalt wegens huiselijke omstandigheden).
Bent u zomaar benieuwd naar uw voorouders of overweegt u zelf met stamboomonderzoek te beginnen dan kunt u bij ons voor informatie terecht. Hoe begint u met het onderzoek, waar vindt u informatie en hoe legt u de gevonden informatie vast ? Wij helpen u graag op weg. Niet-heemkundekringleden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Zaterdag 23 september 2017
Fietstocht 150 jaar Bels lijntje

We verzamelen vanaf 13.30 uur bij minicamping De Klaverweide aan het Looneind 2A in Alphen. Vandaaruit vertrekken we om 14.00 uur naar de voormalige spoorverbinding Tilburg – Turnhout. Op de hoek van het Looneind met de Oude Tilburgsebaan stond voorheen wachtpost 13. Bij fietsknooppunt 70 fietsen we het Bels lijntje op richting Riel. Onderweg vertelt Jan van Eijck ter plaatse van alles en nog wat over de geschiedenis van het Bels lijntje. Over de Ballagère, Brakel, voormalig station Riel, de Kaojen hoek, het vuilspoor en de ‘rout’hûskes. Mooie verhalen en anekdotes uit de tijd van de spoorverbinding passeren de revue. Als we bijna in Tilburg zijn, keren we om en fietsen terug naar Alphen. Bij Café Welkom, vlakbij het voormalig station van Alphen, staat de koffie of thee met iets lekkers voor ons klaar. Als de tijd en het weer het toelaat, kunnen de liefhebbers nog mee door op de fiets naar Boshoven, naar wachtpost 18. Kosten voor deze gezellige en informatieve fietstocht ‘Bels lijntje’ bedraagt slechts 4 euro per persoon. Iedereen mag meefietsen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 stationalphen1stationalphen2

Station van Alphen toen en Renessplein Alphen nu.

Donderdag 28 september
Lezing 150 jaar Bels lijntje

Donderdag 28 september vindt om 20.00 uur de lezing ‘150 jaar Bels lijntje’ plaats in Cultureel Centrum Den Heuvel, Heuvelstraat 5 in Alphen. Deze lezing wordt wederom verzorgt door Jan van Eijck. Aan de hand van unieke foto’s en mooie anekdotes vertelt Jan het verhaal van 150 jaar spoorverbinding Tilburg – Turnhout. Over de aanleg van een spoorwegcomplex met grootse toekomstplannen; over de gang van zaken tijdens twee wereldoorlogen; over de groei van handel en industrie door de spoorverbinding; over de onbewaakte overwegen; over dat kwartje dat op de rails werd gelegd en zo groot als een rijksdaalder werd als de trein erover heen was gereden. Jan van Eijck vertelt u er alles over op zijn eigen humoristische en boeiende wijze. Leden van Carel de Roy Alphen en Riel kunnen deze lezing kosteloos bijwonen. Niet-leden betalen slechts 2 euro inclusief koffie of thee voor aanvang. De foyer is geopend vanaf 19.30 uur.

10 september tot en met 26 november 2017
Tentoonstelling Schoenfabriek Baeten

Een tijdelijke tentoonstelling in het Oudheidkundig Streekmuseum Alphen, ingericht door Dries Baeten, de zoon van oud-directeur Adri Baeten van Baeten’s Schoenfabriek.
De fabriek startte in 1918 in Gilze waar drie gebroeders Baeten, looiers van beroep, het schoen- en laarzenmakersbedrijf Schrauwen kochten. In 1926 bouwden de broers een voor die tijd moderne fabriek links naast hun bestaande looierij in Alphen. In dat jaar werd ook de merknaam Alpha geïntroduceerd. In januari 1940 sloeg het noodlot toe, de hele fabriek brandde tot de grond toe af. De herbouw startte snel en tot 1979 produceerde men onder de naam “Baeten’s Schoen en Lederfabrieken” in het nieuwe fabrieksgebouw aan de Baarleseweg 2, op de plaats waar nu de gemeente secretarie gehuisvest is. schoenen
In totaal zijn er op de tentoonstelling zo’n 20 paar schoenen te zien, verdeeld over de productiejaren 1930-‘40-’50 en ’60. Dries laat daarnaast in de vitrines ook in die tijd gebruikte modellen, materialen en gereedschappen zien, waardoor de bezoeker een herkenbaar tijds- en sfeerbeeld krijgt.
Maar het blijft niet bij de schoenen en gereedschappen, ook de originele personeelsadministratie van de jaren 1926 t/m 1979 is aanwezig. Op een videoscherm wordt een kleine foto-expositie met verklarende tekst getoond van het fabrieksinterieur. En het is in deze tijd niet meer voor te stellen maar in de jaren ’40 werd er op een kantoor gerekend op een stalen mechanische rekenmachine van 6 kilogram, ook te zien in de Achterzaal van het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen. Het museum is elke donderdagmiddag en de 2e en 4e zondag van de maand geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur.

3 september tot en met 15 oktober 2017
Tentoonstelling Luc van Hoek

De Heemkundige Kring van Goirle ‘De Vyer Heertganghen’ houdt van 3 september tot en met 15 oktober 2017 op Heemerf “De Schutsboom”, Nieuwe Rielseweg 41 – 43, Goirle een grote tentoonstelling over leven en werk van Luc van Hoek.brief1
De veelzijdige kunstenaar Luc van Hoek (1910 -1991) werkte zijn leven lang als kunstenaar in Goirle. Hij was als beeldend kunstenaar, schrijver en dichter bekend en vermaard in Brabant en ver daarbuiten. In de tentoonstelling komen zoveel mogelijk aspecten van Luc van Hoek als kunstenaar aan bod: schilderijen, beelden, wandkleden, muurreliëfs, muurschilderingen, glas in loodwerk, boeken, poëzie, gewaden, (optocht)kleding, grafiek en tekeningen.
Ook in Alphen heeft Luc van Hoek zijn sporen nagelaten. Het glas in loodwerk in de kerk van Alphen is van zijn hand. En hij heeft de kleding ontworpen voor de historische optocht van 1959, ter ere van het 1250 jaar bestaan van Alphen. Een deel van de kleding uit deze optocht en is nu tentoongesteld in Goirle. Beslist de moeite waard om te bekijken. U kunt de tentoonstelling bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur.

 

Powered by AcyMailing