Werkgroep "Protte gij Alfs"

Deze werkgroep bestaat uit: Toon Timmermans, Will Segers en Jan van Eijck.

Medio 2007 is de dialectische werkgroep "Protte gij Alfs" opgericht.
Regelmatig komt de groep (soms aangevuld met andere belangstellenden) bij elkaar.

Zuuktocht in Alfs museum

alfs

jos 019jos 020

jos 021

"Protte gij Alfs"

Op zondag 18 oktober 2009 presenteerde de werkgroep:

1.  Ut Alfs leesplankske,

2.  Un verhaoleboek saomengesteld ûit verhaolen van Alfenaoren,

3.  Un CD meej ingesproken vurhaolen van Alfse meensen.

Verslag van Wim Pijnacker in Ons Weekblad van 22 oktober 2009.

"Alfs leesplankske met veel belangstellenden ten doop gehouden".

Mister Toon Timmermans stond ouderwets voor de – geïmproviseerde- klas van de zondagsschool. In zijn goei pak en met een versleten schooltas hield hij de “leerlingen” geboeid met zijn verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het Alfs leesplankske. Zondag jl. werd dat ten doop gehouden en door de tekenaar aan het publiek getoond.

Het was druk zo in de vroege ochtend bij het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen. Voor deze dag was Toon weer even- zo bleek later - in zijn oude beroep gedoken en met kleding die bij vroeger tijden hoorde ontving hij alle gasten met een kopje koffie of thee en wat lekkers erbij. Ook Will Segers was druk in de weer en evenals Toon in gepaste en aan de tijd aangepaste kleding.

Langzamerhand raakte het museum en de extra tent bezet met gasten, leden van de werkgroep en van de heemkundekring. Dat alles onder de gezellige, nostalgische, muzikale klanken van Elkerlyck-speellieden. `Buikorgeltje`, trekzak en een speciaal soort doedelzak zorgden voor muziek die aan weleer deed denken.

Rond de klok van elf werden alle aanwezigen naar de tent gestuurd, waar als eerste Ton Hessels de bijeenkomst opende met woorden van respect en waardering voor wat door de werkgroep gerealiseerd was.

Na deze woorden kwam mister Toon de klas binnen en mocht constateren dat de meeste leerlingen op tijd waren en netjes op hun plaats zaten. Het is wat een klas met zo’n 75 jongens en meskes. Maar Toon stond voor hetere vuren en met een leuk en geregeld ook humoristisch verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het Alfs Leesplankske wist hij de leerlingen te boeien. Opvallend is dat de voorzitter van de Heemkundekring een paar jaar geleden een zak met geld aan Toon kon geven om zijn idee rond plankje, boek en dvd te kunnen verwezenlijken. De wens is waarschijnlijk toch de vader van de gedachte geweest, want heel veel is gerealiseerd met zelfwerkzaamheid en grote inzet van de werkgroep. Toon had aan Will Segers (zus van Wim ) en Jan van Eijck, nu wonend in Goirle, goede en deskundige helpers bij het realiseren van het project. In het kader van Alphen 1300 heeft de werkgroep ervoor gezorgd dat de Alfse taal lees- en hoorbaar is vastgelegd en bewaard kan blijven. Misschien op een andere manier dan Toon omschreef toen hij het over het “museum“ dat Jan van Eijck en ook Wim Segers hebben. “Vijf, zes voorwerpen leggen ze op een rij en dat noemen ze dan museum”, was de uitleg van de mister.

Alles goed en wel; het plankske is er en om dat aan de klas te tonen, werd tekenaar Sjef de Leeuw - ook Alphenaar -  naar voren geroepen om voor de klas te komen. Naar bleek ook om toegezongen te worden want hij was die dag jarig. Sjef mocht het grote doek van het plankske afhalen en iedereen kon genieten van een uitvergroting van het Alfs leesplankske. Wiesje mocht als eerste en een van de jongste leerlingen alle woorden uitspreken. Hierna gevolgd door eerst de meskes apart, dan de jongens apart en tenslotte met z’n allen. Van “struif” tot “pieleke” -een woord wat het erg goed deed- en van “schaaikaai” tot “lozzie”; het werd een feest van herkenning voor Alfse mensen. Na het speelkwartier werd door Toon Meeuwsen en ook door Riet Verheijen-Lauwers hun eigen geschreven tekst uit het boek voorgelezen.

Alfs van toen en van nu ontmoetten elkaar op een mooie herfstdag in Alphen. Zo’n ruim 120 mensen zijn er die dag in het museum geweest. Een geweldige première en presentatie, die zeker recht doet aan het vele werk en de inzet van de leden van de werkgroep. Het boek was diezelfde dag al uitverkocht. Belangstellenden kunnen het tegen het geringe bedrag van 7,00 € bestellen bij Toon, 013-5181365 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het leesplankske is te koop bij uw eigen Drogist Loes Verhagen en bij de Boerenbond voor eveneens het luttele bedrag van maar 7,50 €. Natuurlijk maar daar is het ook een museum voor, liggen straks dvd (€ 6,00), boek en plankske op een rij in het Oudheidkundig Streekmuseum van Alphen. Daar kan men een exemplaar van elk bekomen.

Alphen 1300 jaar! Weer een cultureel erfgoed rijker, wie of wat volgt?