De Alphense reus wordt Tempelier Hermanus

Maandag 29 oktober presentatie over reuzen.

Vanaf de zomerperiode zijn reuzen regelmatig in het nieuws geweest. Zoals de reuzen van Royale de Luxe, de duiker en het meisje die enkele dagen in Leeuwarden vertoefden. Royale de Luxe is echt het meest grootse op het gebied van reuzen. Op zondag 7 oktober vond in Goirle een internationale reuzenoptocht plaats. Vele Alphenaren genoten met volle teugen van deze mooie optocht.reuzen

Presentatie Paul Spapens

De presentatie over reuzen zal gegeven worden door “cultuuractivist” Paul Spapens. Paul is erelid en oud-voorzitter van de Nederlandse Reuzenfederatie, hier zijn alle reuzen uit Nederland bij aangesloten. Reuzen zijn letterlijk een zeer zichtbare vorm van immaterieel erfgoed. Ze staan dan ook op nationale immateriële erfgoedlijst van Nederland. De reuzencultuur is eeuwenoud en beleeft in Nederland een ware revival. Nederland kent een groeiend aantal reuzen. De organisaties timmeren gezamenlijk hard aan de weg.

Hermanus, de Alphense reus

De Alphense reus, Hermanus is een Tempelier. Hij was een commandeur van de tempeliers op de Hof ter Brake. Dit was de enige met zekerheid beschouwde commanderij der tempeliers in Nederland. De plaats van de Hof ter Brake was waar de huidige Prinsenhoef staat. Dit unieke gegeven vormt de basis om de identiteit van Alphen uit te dragen met deze reus. Andere items kunnen ook deel uitmaken van de reus, zoals mogelijk een Citaslow-slak aan zijn voeten.
Wat is een reus?
Een reus is een symbool van een samenleving, een dorp, dat de saamhorigheid, vriendschap, historie, creativiteit, en eigen identiteit weergeeft. Omliggende dorpen hebben sinds enkele jaren een reus, Gilze, Goirle en Riel. Maar ook Tilburg, Udenhout, Berkel Enschot, Oisterwijk, Moergestel en Hilvarenbeek hebben een reus. Turnhout alleen heeft al bijna veertig reuzen.

Wat doe je met een reus?

Een reus treedt drie tot vijf keer per jaar op, de meeste optredens zijn optochten, zoals op 7 oktober in Goirle. Een reus wordt beschouwd als een echte inwoner, zo wordt hij gedoopt en wordt hij ingeschreven in het bevolkingsregister. Vaak krijgt de reus ook een beschermvrouwe, bijvoorbeeld de vrouw van de burgemeester.

Maandag 29 oktober

Dus kom allemaal op maandag 29 oktober naar CC Den Heuvel te Alphen, de aanvang is 20:00 uur. De toegang is gratis, met bij binnenkomst tevens een bakje koffie of thee. Het programma is als volgt; oud burgemeester Harrie Nuijten geeft uitleg over Landstad de Baronie, die realisatie van de Alphense Reus gaat faciliteren, vervolgens geeft Jan Kokx aan waarom Alphen niet kan achterblijven. De hoofdmoot van de avond is voor Paul Spapens hij zal op zijn enthousiaste manier het wel en wee van de Nederlandse reuzen federatie toelichten.

Stuurgroep Tempeliers

Heemkundekring
"Carel de Roy"

Gevestigd in: 
Oudheidkundig 
         Streekmuseum.

Postadres:
Baarleseweg 15,
5131 BA Alphen N.B.Oudheidkundig
Streekmuseum

Bezoek- en postadres:
Baarleseweg 1,

5131 BA Alphen N.B.

streekmuseumalphen.nl/

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Heemkundekring, klik dan op de "Vind ik leuk" knop.

 

Nieuwe website

De nieuwe website van De Heem ziet u hier